Politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocjenjuje da zahtjev predstavnika pokreta “Odupri se 97000″ da što prije odu u Brisel i razgovaraju sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom predstavlja jasnu želju da internacionalizuju svoje zahtjeve.

“Pretpostavljam da misle da bi im odlazak u Brisel doveo do ojačavanja njihovih pozicija, u eventualnim razgovorima o uslovima za izbore. Drugo, ako vi djelujete u jednoj državi, koja je legitimno i legalno postala članica NATO-a, morate imati neku vrstu evroatlantske legitimacije, kaže Janjić.

Predstavnici pokreta “Odupri se 97000” prije dva dana su razgovarali sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom i tom prilikom saopštili da će insistirati sastanak sa Hanom, kako bi ga upoznali sa akcijama koje preduzimaju, a koja se tiču “Sporazuma o budućnosti”.

Prema Janjićevim riječima, jasno je da čitav otpor organizatora protesta i opozicije nastao na priči protiv NATO-a.

“Pitanje je koliko Evropska unija u ovom momentu želi previše da se miješa u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori, koja nije ozbiljno destabilizovana”, naglašava Janjić.

Upitan kako komentariše određene zahtjeve nekih partija koje podržavaju proteste da bi trebalo tražiti podršku i u Moskvi, Janjić kaže da stranke koje podržavaju proteste nikad nisu ni krile dobre odnose sa Rusijom.

“Pitanje je i ko su ti novi glasovi koji se javljaju i da li se oni pojavljuju kao neki samozvani kontrolori u ime Moskve. Možda, jednostavno, žele da zauzmu taj proruski prostor, ali ne vidim da je to neki ozbiljni događaj”, kaže Janjić.

Komentarišući to što u subotu neće biti protesta u Podgorici, kao i to što organizatori protesta žele da raznim najavljenim i nenajavljenim akcijama, na novi način izvrše pritisak na vlast, Janjić kaže da svaki protest ima svoju dinamiku, te da nema recepata.

“Ako su imali u obzir ono što se može desiti u Beogradu, mislim da ta procjena nije neracionalna i da govori o tome da ti ljudi pokušavaju da kontrolišu situaciju i izbjegnu eventualne rizike od radikalizacije”, ističe Janjić.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da organizatori protesta i opozicija shvate da je potrebna duga i borba sredstvima, koja neće dijeliti javnost i koja će sve veći dio javnosti pridobijati za njih.

“To bi bila dobra odluka. Sada ćemo vidjeti koja su to sredstva kojima oni zaista žele da nastave borbu za svoje ideje”, zaključuje Janjić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve