Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Žugić na konferenciji Belgijsko-holandske Konstituence na visokom nivou

Godišnja konferencija Belgijsko-holandske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuje na godišnjoj konferenciji Belgijsko-holandske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na visokom nivou, koja se održava u Amsterdamu.

“Tema ovogodišnje konferencije „Makroekonomski izazovi u svijetu sa geopolitičkim tenzijama, visokom inflacijom i sve većim nejednakostima“ okupila je visoke zvaničnike Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, guvernere banaka zemalja članica Konstituence, kao i brojne eksperte iz različitih sektora”, saopšteno je iz Centralne banke.

Među govornicima na konferenciji bili su generalna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva i bivši sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

U okviru skupa održano je više panela, na kojima je diskutovano o geopolitičkim tenzijama, visokoj inflaciji, energetskoj krizi i drugim izazovima koji karakterišu aktuelnu makroekonomsku situaciju. Konstatovana je neophodnost koordinisane akcije vlada i centralnih banaka, kako bi bila obuzdana visoka inflacija, uz istovremeno očuvanje finansijske stabilnosti.

„U cilju stabilizacije cijena, neophodna je kombinacija mjera monetarne i fiskalne politike, a Crna Gora, čije su fiskalne mogućnosti ograničene, mora oprezno voditi monetarnu politiku, baziranu na primjeni makroprudencionih mjera kojima se može uticati na dinamiku kreditne aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a time indirektno i na tražnju, odnosno cijene“, istakao je guverner Žugić u razgovoru sa direktoricom MMF-a Georgijevom.

Na konferenciji je razgovarano i o temama koje će biti dio dnevnog reda godišnjeg sastanka Konstituence, čiji će domaćin, u maju ove godine biti Crna Gora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve