Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Podaci o ponudi potrošačkih kredita svih kreditnih institucija od danas na sajtu Centralne banke

Na osnovu informacija prikazanih u Informativnoj listi potrošači su u mogućnosti da na brz i jednostavan način i na jednom mjestu, vrše poređenje kamatnih stopa u svim kreditnim institucijama u Crnoj Gori i lakše donesu odluku čije će usluge kreditiranja koristiti

Od danas se na sajtu Centralne banke Crne Gore objavljuju podaci o ponudi potrošačkih kredita svih kreditnih institucija u Crnoj Gori.

Informativna lista ponude potrošačkih kredita sadrži osnovne informacije koje su potrošačima potrebne prilikom donošenja odluke o izboru kredita, poput podataka o visini kamatne stope, periodu otplate kredita, vrsti kamatne stope (fiksna, promjenjiva ili kombinovana) i dr”, saopšteno je iz Centralne banke.

Kako se navodi, informativna lista pruža informacije o ponudi svih kreditnih institucija za osam najčešćih vrsta potrošačkih kredita, i to za: gotovinske nenamjenske kredite, gotovinske kredite za penzionere, stambene kredite, hipotekarne kredite, kredite za rekonstrukciju i adaptaciju, kredite za refinansiranje, kredite za kupovinu motornog vozila i kredite za obrazovanje.

“Na osnovu informacija prikazanih u Informativnoj listi potrošači su u mogućnosti da na brz i jednostavan način i na jednom mjestu, vrše poređenje kamatnih stopa u svim kreditnim institucijama u Crnoj Gori i lakše donesu odluku čije će usluge kreditiranja koristiti”, kazali su iz Centralne banke.

Podsjećaju da se od januara 2023. godine, na sajtu CBCG objavljuje i pregled naknada koje kreditne institucije naplaćuju po osnovu pružanja različitih platnih usluga, poput usluga vođenja računa za plaćanje, internet i mobilnog plaćanja, prijema i prenosa novčanih sredstava, izdavanja kreditnih i debitnih kartica i dr.

“Namjera CBCG je da, kroz omogućavanje brže i lakše uporedivosti ponuda kreditnih institucija, doprinese boljoj informisanosti potrošača i većoj zaštiti njihovih prava. Očekujemo i da će povećana transparentnost podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike kreditnih institucija i, u krajnjem, sniženje troškova za njihove klijente, dodju u saopštenju.

Takođe obavještavaju javnost i da je danas, na sajtu CBCG objavljen pregled ponuda kredita koje su kreditne institucije ponudile građanima po sniženim kamatnim stopama, kao rezultat nedavne inicijative CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve