Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Najavljeni povoljni krediti, ali i dalje teško do krova nad glavom

Prosječna zarada već odavno nije dovoljna za podmirivanje ni osnovnih troškova života, pa su za bilo koju veću investiciju građani prinuđeni da uzimaju kredit

Građani će ubuduće moći da se zadužuju po povoljnijim uslovima, jer će sve banke uskoro ponuditi stambene i potrošačke kredite po nižim kamatnim stopama od jedan do dva odsto. Osim jeftinijih kredita, građani mogu računati i na duži rok otplate. Ipak, kako stvari stoje na tržištu nekretnina, ne znači da će građani lako rješavati stambena pitanja, navodi se u prilogu TVCG.

Prosječna zarada već odavno nije dovoljna za podmirivanje ni osnovnih troškova života, pa su za bilo koju veću investiciju građani prinuđeni da uzimaju kredit. To će ubuduće moći da rade po povoljnijim uslovima, jer su bankari i Centralna banka nedavno dogovorili snižavenje kamatnih stopa od jedan do dva odsto za potošačke i stambene kredite.

“Ako imate do sada da je bilo kod novoodobrenih kredita prosječna kamatna stopa negdje oko sedam odsto sad bi trebalo da bude oko pet odsto”, ističe Bratislav Pejaković iz Udruženja bankara.

Nije kamatna stopa jedina povoljnost, kod nekih banaka na stambene kredite ročnost će biti 30 godina, za mlade bračne parove koji kupuju prvi stan kamatna stopa će biti do 3,99 odsto.

Najava da će bankari spustiti kamatne stope obradovala je građane. Vjeruju da će to biti korisno pogotovo za one koji još uvijek nemaju krov nad glavom.

Podaci agencija za nekretnine, međutim nijesu ohrabrujući. Od početka godine bilježe blagi pad potražnje, ali ne i cijena. Tako je prosječna cijena kvadrata stana i dalje 1.700 eura, dok je na pojedinim lokacijama u Glavnom gradu i primorju znatno veća. Zato agenti za nekretnine ne očekuju da će povoljniji krediti značiti da će građani sada lakše rješavati stambeno pitanje.

“Mislim da se možda zakasnilo, jer svi oni koji su kupovali stanove su kupili po tim nepovoljnijim uslovima. Mislim da nema značaja broj kupaca koji će te pogodnosti moći da iskoriste”, navodi Stefan Mišković iz jedne od agencija za nekretnine.

Neka su očekivanja da do pada cijena neće doći tako brzo, ne makar prije kraja 2024″,

Zbog svega toga mnoge građane i dalje će mučiti dilema – šta se više isplati iznajmljivati ili kupiti stan na kredit po trenutnim cijenama.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve