Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Stabilan i uspješan bankarski sektor je rezultat odlične saradnje CBCG i banaka

Sumirajući rezultate rada u proteklih sedam godina, guverner CBCG Radoje Žugić izrazio je zadovoljstvo stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore koga karakterišu istorijski najpovoljnije vrijednosti svih ključnih bilansnih pozicija

Stabilan bankarski sistem sa odličnim pokazateljima poslovanja rezultat je kontinuirane i kvalitetne saradnje regulatora i poslovnih banaka, poručeno je sa sastanka menadžmenta CBCG i banaka, upriličenog povodom predstojećih praznika.

Sumirajući rezultate rada u proteklih sedam godina, guverner CBCG Radoje Žugić izrazio je zadovoljstvo stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore koga karakterišu istorijski najpovoljnije vrijednosti svih ključnih bilansnih pozicija.

“Prema podacima za deset mjeseci tekuće godine, aktiva banaka iznosi 6,8 milijardi eura, što je 10,4% više u odnosu na oktobar prošle godine. „Rast kredita od 12 odsto (u istom periodu) otvara prostor za dinamiziranje ekonomskog rasta, uz istovremeni rast kapitala od 27,3% koji dodatno jača dostignutu stabilnost sistema“, istakao je guverner Žugić i naglasio da kontinuirani pad nekvalitetnih kredita, koji trenutno čine 4,8% ukupnih kredita, dodatno unapređuje kvalitet aktive banaka.

„Transparentno, neselektivno i apsolutno depolitizovano postupanje CBCG dokazano je, između ostalog, i kroz AQR procjenu, odnosno procjenu kvaliteta aktive, sprovedenu po metodologiji Evropske centralne banke i od strane nezavisnih spoljnih revizora sa sjedištem van Crne Gore, a čiji su rezultati potvrdili stabilnost bankarskog sektora, izraženu kroz adekvatnu kapitalnu poziciju i zadovoljavajući kvalitet aktive banaka“, naglasio je Žugić.

Žugić se posebno zahvalio predstavnicima banaka na razumijevanju i podršci za ukupno 14 paketa mjera koje su bile implementirane tokom COVID-19 krize, a čiji su teret podnijele banke, prvenstveno kroz ostvareno umanjenje prihoda.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore i predsjednik Upravnog odbora Erste banke Aleksa Lukić zahvalio se na izuzetnoj saradnji sa CBCG, „bez koje ovakvi rezultati ne bi bili mogući“. Zahvalnost guverneru i kompletnom timu CBCG na profesionalnoj i kvalitetnoj saradnji uputio je i Esad Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Hipotekarne banke i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore u ranijem mandatu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve