Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zbog neusvojenog Agrobudžeta pčelari su u problemu

Zbog neusvojenog Agrobudžeta još uvijek nemaju podršku Ministarstva poljoprivrede što predstavlja otežavajuću okolnost za održivost proizvodnje, poručuju iz Saveza

Upravni odbor Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, na juče održanoj sjednici razmatrao je aktuelnu situaciju u pčelarskom sektoru i konstatovano je da su zbog neusvojenog Agrobudžeta u problemu, te još uvijek nemaju podršku Ministarstva poljoprivrede.

“Pčelarski sektor je jedna od najbrže rastućih grana poljoprivrede u Crnoj Gori. Zahvaljujući dugogodišnjem ulaganju i razvoju pčelarstva, danas u Crnoj Gori imamo najviše pčelara i pčelinjih društava u istoriji naše zemlje. U Savez pčelara je učlanjeno 2420 pčelara koji imaju oko 70 000 pčelinjih društava”, saopšteno je iz Saveza.

Kako ističu, crnogorski med je jedan od najkvalitetnijih proizvoda u regionu i šire, a sa godišnjom proizvodnjom od oko 500 tona predstavlja značajan prihod na poljoprivrednim gazdinstvima.

“Kao i ostale grane poljoprivrede, pčelarstvo spada u visoko rizičnu odnosno niskoprofitabilnu djelatnost koja bez podrške države i premiranja nije održiva. Kao što je poznato, poljoprivreda ne zna i ne može da trpi birokratske procedure jer kašnjenje u intervencijama na pčelinjacima dovodi do trajnih posledica”, dodaju iz Saveza.

Ističu da zbog neusvojenog Agrobudžeta još uvijek nemaju podršku Ministarstva poljoprivrede što predstavlja otežavajuću okolnost za održivost proizvodnje.

“Zbog nastale situacije pčelari su u problemu jer ne mogu da ostavre prava na podršku koja je usko vezana za održivost proizvodnje kao što je nabavka selekcionisanih matica, pčelinjeg voska, veterinarsko medicinskih preparata i ostalog”, navode iz Saveza.

Prema njihovim riječima uveliko se kasni sa programom regresiranja selekcionisanih matica, tako da je ova mjera za ovu godinu gotovo izgubljena.

“Što se tiče nabavke veterinarsko medicinskih preparata za suzbijanje varoze, ako se ovo pitanje ne riješi u narednih desetak dana i ova mjera će biti neiskorišćena a samim tim bi se dovelo u pitanje zdravlje pčelinjih društava. Pored ovih, neizvjesna je realizacija i ostalih mjera podrške koje u velikoj mjeri doprinose razvoju pčelarstva. Upravni odbor apeluje na nadležne institucije na hitnu reakciju i pronalaženje načina da se pčelarima omogući korišćenje mjera podrške kako ne bi ugrozili razvoj jedne od najvažnijih grana poljoprivrede”, zaključuju iz Saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve