Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Agrobudžet predstavljen u više crnogorskih opština

Sredstva koja su agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose preko 66 miliona eura. Iz državnog budžeta opredijeljeno je 44,72 miliona eura, iz donacija oko 11,5 miliona, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona eura

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su mjere podrške iz agrobudžeta za 2023. godinu poljoprivrednim proizvođačima u Pljevljima, Rožajama, Bijelom Polju, Ulcinju, Plavu, Gusinju, Baru i Petnjici.

“Proizvođači su iskazali posebno interesovanje za mjere podrške koju mogu ostvariti za direktna plaćanja u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, podizanje novih zasada, nabavku mehanizacije i sistema za navodnjavanje i niz drugih mjera podrške poljoprivrednoj proizvodnji”, saopšteno je iz Ministarstva.

Nakon prezentovanja mjera podrške, poljoprivredni proizvođači su u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva predočili probleme sa kojima se suočavaju, sa posebnim osvrtom na poskupljenje cijena inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, nastalih zbog poremećaja na globalnom tržištu.

Ministarstvo je prilikom kreiranja ovogodišnjih mjera je uzelo u obzir sve predloge koji su došli kako od poljoprivrednih proizvođača tako i od udruženja, uz preporuke Evropske komisije, sa posebnim senzibilitetom u odnosu na izazove i okolnosti na tržištu stočne hrane i poljoprivrednih inputa, čime je stvoren balans u cilju stvaranja modaliteta da se napravi što bolja klima kada je u pitanju poljoprivreda u Crnoj Gori.

Prvi javni pozivi očekuju se već naredne nedjelje, a u toku prijava za premije u stočarskoj proizvodnji koja će trajati do 30. aprila.

Sredstva koja su agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose preko 66 miliona eura. Iz državnog budžeta opredijeljeno je 44,72 miliona eura, iz donacija oko 11,5 miliona, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona eura.

Prezentacije mjera podrške će se nastaviti danas u Beranama, Kolašinu, Andrijevici, Mojkovcu, Cetinju, Budvi, Žabljaku i Šavniku.

Nakon prvog kruga, predstavljanje agrobudžeta za 2023. godinu će naredne nedjelje biti organizovano u svim ostalim opštinama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve