Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Za pet godina će nestati 14 miliona radnih mjesta

Procjene Svjetskog ekonomskog foruma (WEF)

Usvijetu će, prema procjenama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), u narednih pet godina nestati 14 miliona radnih mjesta.

Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 800 kompanija, WEF očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 miliona radnih mjesta, dok će ugasiti njih 83 miliona, javlja CNN.

– Dakle, nestaće 14 miliona radnih mjesta, što predstavlja dva odsto svih zaposlenih – naveo je WEF u saopštenju.

Prelazak na sisteme obnovljive energije će stvoriti značajan broj novih radnih mjesta, dok će na tržište rada negativno uticati spor ekonomski rast i visoka inflacija, prenosi Tanjug.

U WEF-u smatraju da će razvoj vještačke inteligencije (AI) imati kako pozitivan, tako i negativan uticaj na radna mjesta.

Firmama će biti potrebni zaposleni koji će uvesti AI u sisteme kompanija i upravljati alatima vezanim za vještačku inteligenciju.

– Analitičari podataka, kao i stručnjaci za mašinsko učenje i sajber bezbjednost, ne treba da se brinu za svoju budućnost, pošto će potražnja za njima porasti 30 odsto do 2027. godine – procjenjuju u WEF-u.

Sa druge strane, AI će do 2027. godine ugroziti oko 26 miliona administrativnih poslova i radnih mjesta vezanih za čuvanje podataka.

Generativni alati AI-a, među kojima je i ChatGPT, su nedavno izazvali senzaciju, ali firme ne očekuju da će automatizacija rasti vrtoglavim tempom.

Kompanije misle da će do 2027. godine, oko 42 odsto svih radnih zadataka preuzeti mašine.

– Firme ipak mijenjaju mišljenje o tome šta njihovi zaposleni treba da znaju, a sposobnost da se efikasno koriste AI alati se sada vrednuje više nego programiranje – zaključili su iz WEF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve