Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Wizz Air i Ryanair bi od ljeta mogli vratiti ukinute linije

Dobardžić je istakao da mora biti zadovoljan 35 odsto boljim rezultatom nego lani, te da su prihodi nadmašili očekivano.

Predsjednik Upravnog odbora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić saopštio je da ta kompanija ima za deset miliona eura bolji rezultat nego prošle godine, te da posluje bez gubitka. U “Linku” Radija Crne Gore kazao je da imaju nezvanične informacije da će niskobudžetne avio-komanije Wizz Air i Ryanair početom ljetnje sezone ponovo aktivirati linije ka Crnoj Gori, koje su krajem oktobra otkazali.

Dobardžić je istakao da mora biti zadovoljan 35 odsto boljim rezultatom nego lani, te da su prihodi nadmašili očekivano.

“Za 11 mjeseci bruto prihodi su na nivou 42 miliona eura, a do kraja godine očekujemo 44 miliona. Takođe, tu je i rast prevezenih putnika, a pred nama je period praznika, zatim i dijaspora koja dolazi u Crnu Goru…”, rekao je predsjednik UO Aerodoma i naglasio da su 2023. završili sa prihodima od 34 miliona.

“To je ozbiljno veliki rast i moramo biti zadovoljni. Operativna dobit je oko 13 miliona i neto rezultat je na nivou oko 10 miliona”, dodao je on.

Avio-saobraćaj i broj rotacija, prema njegovim rijelčima, bio je zanačajno veći u odnosu na prošlu godinu.

“Zatekla nas je loša finansijska situacija, bili smo na granici za isplatu neto zarada, da bismo danas na računima imali nešto manje od 27 miliona eura. Trenutno ima 24,6 miliona i dva miliona oročena kod dvije banke. Takođe, imamo i tri miliona koja su predmet spora sa Atlas bankom”, saopštio je Dobardžić u “Linku”.

Tužbe radnika su, dodaje on, značano umanjile prethodne rezultate.

Dobri signali od niskobudžetnih kompanija

Po pitanju linija koje niskobudžetne kompanije održavaju, Dobardžić je kazao da je situacija u Crnoj Gori specifična.

“Naš pristup mora biti specifičan i mora se uzeti u obzir osobenosti naših aerodroma, koji su u državnom vlasništu. Mi u toku zimske sezone imamo osam destinacija sa kojima nas povezuju niskobudžetne kompanije Wizz Air i Ryanair, i nezvanično smo dobili informaciju od Wizz-a da će se početkom ljetnje sezone letjenja opet aktivirati. Signali su i da će Ryanair najveći broj svojih destinacija vratiti.”

Predsjednik UO Aerodorma je istakao da sa državom, resornim ministarstvom i ostalim institucijama treba napraviti plan kako bi se svi mehanizmi iskoristili, te u narednom periodu povećali broj destinacija sa kojima će Crnu Goru povezati niskobudžetne kompanije

Air Montenegro na čelu 

Dobardžić je za RTCG kazao i da je trenutno nacionalna kompanija Air Montenegro na prvom mjestu, te da za prvih 11 mjeseci drži 19,65 odsto tržilšta, a Air Serbia 16, slijede Wizz Air i Ryanair.

“Imam argumente i dobio sam uvjeravanja da će i Air Montenegro rasti u narednom periodu, da će uvesti nove linije…”, kazao je on i dodao i značaj  Turkish Airlinesa, koji je po prvi put uveo cjelogodišnju rutu iz Tivta

Pozitivno iznenađenje po Dobardžića predstavlja poljski Lot, koji je tokom lheta povezivao Crnu Goru sa šest aerodoma u Evropi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve