Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Zbog kašnjenja aviona, Ryanair podiže cijene karata za 10 posto

Zbog ograničenog broja dostupnih aviona, evropski avioprijevoznici imaće problema s podmirivanjem potražnje za putovanjima na vrhuncu sezone, poručio je izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary.

Putnici će ovog ljeta plaćati više cijene avionskih karata zbog ograničenih kapaciteta, upozorio je direktor irske niskobudžetne aviokompanije Ryanair, istakavši problem sa kašnjenjem naručenih Boeingovih aviona. Zbog ograničenog broja dostupnih aviona, evropski avioprijevoznici imaće problema s podmirivanjem potražnje za putovanjima na vrhuncu sezone, poručio je izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary.

Cijene Rajanerovih karata biće ovoga ljeta do 10 posto skuplje nego prije godinu dana, dodao je O'Leary, prognoziravši da će broj putnika porasti slabije nego prošle godine zbog kašnjenja Boeingovih novih aviona. Ryanair je bio procijenio da će u poslovnoj godini koja završava u ožujku 2025. prevesti 205 miliona putnika, u odnosu na 183,5 milijuna prognoziranih u poslovnoj godini 2023/2024.

Čekaju 57 aviona

Na konferenciji u Dublinu O'Leary je rekao da bi mogli sniziti procjenu za 2024/2025. “S manje aviona ćemo morati smanjiti (procjenu o) 205 miliona na 200 miliona putnika. Moglo bi biti i manje od 200 miliona , ali u ovoj fazi još ne znamo“, izjavio je šef Ryanaira.

“To vjerobatno znači da će čak i naš ovogodišnji rast u Evropi biti ograničen i mislim da će to dovesti do viših cijena karata širom Europe za ljeto 2024.Cijene će i u ljeto 2024. biti više no što su bile u ljeto 2023.”, podvukao je.

“U ljeto 2023. naše cijene aviona karata porasle su u prosjeku za 17 posto. Mislimo da ove godine povećanje neće biti u takvim razmjerima i sastavljamo proračune na povećanjucijene karte od pet do deset posto”, rekao je O'Leary.

Možda će povećanje biti veće, možda manje, dodao je, uz napomenu, da bi veći kapaciteti, po njegovom mišljenju, značili i niže cijene karata. Ryanair je s američkim Boeingom ugovorio isporuku 57 novih aviona do kraja marta iduće godine, ali očekuje da će do tog roka dobiti samo 40 do 45.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve