Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vlada kupuje akcije Prve banke i Lenke Zec vrijedne 106.000 eura

To je odlučeno na današnjoj elektronskoj sjednici Vlade koja je zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi sredstva za ovu namjenu

Vlada Crne Gore namjerava da otkupi dodatne akcije Montenegroberze AD Podgorica u iznosu od 106.000 eura, a po maksimalnoj cijeni od 600 eura po jednoj akciji. Riječ je o akcijama Prve banke AD Podgorica i Lenke Zec.

To je odlučeno na današnjoj elektronskoj sjednici Vlade koja je zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi sredstva za ovu namjenu.

U Vladi su rekli da država treba da uđe u vlasničku strukturu Montenegroberze u što većem procentu, što bi dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala.

”S tim u vezi, a shodno aktuelnoj ponudi, Država je u mogućnosti da otkupi akcije ad manjinskih akcionara Prva banka Crne Gore AD Podgorica (3,73 odsto) i fizičkog lica Lenke Zec (1,44 odsto), što ukupno iznosi 5,17 odsto vlasničke strukture. Država ima i ekonomski interes za otkup pomenutih akcija, jer trenutna kapitalizacija Montenegroberze iznosi 2.011.011 eura (jedna akcija = 600 eura) dok je ukupna aktiva (imovina Montenegroberze) po bilansima na 30. septembra 2022. godine 2.532.003 eura, od čega samo na stavku gotovina otpada cca 1,5 miliona eura”, ističe se u saopštenju Vlade.

Vlada je krajem maja, kupovinom akcija Atlas banke u stečaju,stekla 5,79 odsto vlasništva i dobila mogućnost da preko svog predstavnika aktivno participira na Skupštinama akcionara ,,Montenegroberze”.

Ukoliko bi, napominju u Vladi, država preuzela paket akcija (176 akcija x 600 eura), platila bi 105.600 eura što bi joj sa već stečenih 5,79 odsto vlasništva omogućilo ukupan udio u vlasničkoj strukturi od preko 10 odsto, uz već obezbijedeno pravo na sazivanje Skupštine akcionara i predlaganje člana Odbora direktora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dana
11.07.2023-14:17 14:17

Važno je da kupujete akcije, a Institut Igalo i mnoge druge puštate niz vodu. “Eksperti” prve vrste koji su stvarno eksperti da unište Crnu Goru, da potomstvo ostave bez države. Šta koga briga za potomstvo, važno je da je njima, koritarima, dobro.
Kako pravo radili, tako plodove svojeg rada uživali, pa da mi ih je majka rodila