Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Upravni odbor KIF ZB6 u Ohridu: Uklanjanje poslovnih barijera za konkurentniji region

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić učestvovala je u radu sjednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), koja je održana u Ohridu

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić učestvovala je u radu sjednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), koja je održana u Ohridu.

U okviru posjete Ohridu, održan je sastanak članova UO KIF-a ZB6 sa premijerom Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje i integracije na Zapadnom Balkanu, u svijetlu početka pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije sa EU.

Tokom sjednice Upravnog odbora razmatrane su važne teme usmjerene na jačanje regionalne saradnje i uklanjanje poslovnih barijera u cilju povećanja konkurentnosti regiona. Prezentovan je status aktuelnih projekata koji se implementiraju u okviru KIF ZB6, kao i rezultati drugog poziva Regionalnog fonda za izazove, kroz koji je planirana dodjela grantova za 47 konzorcijuma. Dogovoren je i produžetak projekta „EU podrška KIF-u ZB6” koji finasira Evropska komisija.

Sastanak Upravnog odbora održan je u kompaniji Kostal Makedonija, važne članice KIF ZB6, koja je dio njemačke Kostal grupe. Kompanija zapošljava 960 radnika i proizvodi djelove za najpoznatije brendove automobilske industrije uključujući i električna vozila. Riječ je o mehatroničkim modulima, automatskim mjenjačima, elektronskim kontrolnim jedinicama, prekidačima, internim punjačima za električne automobile koje Kostal Makedonija izvozi na tržište EU, Velike Britanije, SAD, Meksika, Kine, od čega je prethodne godine prihodovala više od 75 miliona eura, kazao je članovima UO KIFZB6 Viktor Mizo, direktor kompanije.

„Upravo je ova kompanija, njeni proizvodi – visokokompleksni električni delovi za autoindustriju u cijelom svijetu i dobavljači iz cijelog regiona, najbolja potvrda šta znači regionalna ekonomska saradnja“, saopšteno je iz UO KIF-a.

Komorski investicioni forum okuplja šest privrednih komora Zapadnog Balkana i predstavlja oko 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, sa ciljem da obezbijedi zajednički glas poslovnoj zajednici, ojača i unaprijedi kontakte među privrednicima, promovišući region kao jednu investicionu destinaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve