Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radovanović na konferenciji o proširenju u Briselu: Učešće predstavnika PKCG u procesu pregovora prepoznato kao primjer dobre prakse

Konferencija je održana u susret obilježavanju dvije decenije od najvećeg proširenja EU, kao podsticaj predstojećim intergracionim procesima koji treba da uključe Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je u radu Konferencije o proširenju: Perspektiva poslovanja, koju je Asocijacija privrednih komora Evrope (Eurochambres) organizovala 20. marta u Briselu.

Konferencija je održana u susret obilježavanju dvije decenije od najvećeg proširenja EU, kao podsticaj predstojećim intergracionim procesima koji treba da uključe Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Eurochambres je zato pozvao visoke predstavnike EU institucija i poslovnih zajednica iz država članica i zemalja kandidata/aspiranata kako bi razgovarali o specifičnim izazovima i mogućnostima proširenja EU za poslovnu zajednicu.

Događaj je bio prilika i da se predstave rezultati dva sveobuhvatna istraživanja o poslovnoj perspektivi proširenja EU koje je sproveo Eurochambres među kompanijama u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima (uz podršku nacionalnih komora) i komorama u Evropske unije.

Skup je otvorio predsjednik Eurochambresa Vladimír Dlouhý, nakon čega su uslijedili predstavljanje uloge u komora u procesu pristupanja, kao i istraživanja koje je sprovela ova asocijacija o proširenju, te razgovori o prilikama i izazovima za biznis zajednicu i kako ih Evropska komisija može dodatno uključiti u pregovore.

“Moramo raditi zajedno, kreatori politike i poslovna zajednica, države članice EU i zemlje kandidati, kako bismo osigurali da proširenje EU ostane sidro za mir, demokratiju i evropski ekonomski prosperitet”, rekao je Dlouhý.

Potpredsjednik Radovanović je bio panelista na temu Proširenje EU: Perspektiva biznisa u zemljama kandidatima. Govorio je o iskustvu naše Komore u pregovaračkom procesu. Učešće predstavnika Privredne komore u procesu pregovora prepoznato je kao primjer dobre prakse.

“Predstavnici Komore su članovi radnih grupa od početka procesa i danas. Oni predstavljaju vezu između realnog sektora i državnih organa. Taj odnos omogućava donosiocima odluka da čuju mišljenje privrede i privredi da na vrijeme dobije informaciju o pravima i obavezama iz procesa pristupanja“, kazao je Radovanović.

Drugi panel bio je prilika da se na istu temu predstave gledišta predstavnika poslovne zajednice država članica EU.

Uvodna izlaganja imali su i Štefan Füle, bivši evropski komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Proširenje EU i Michael Miller, šef Odjeljenja za Crnu Goru i Srbiju iz Evropske komisije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve