Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Unapređenjem bilateralne saradnje sa Austrijom do opipljivih rezultata u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović sastao se sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom, a na sastanku je razgovarano o unaprijeđenju bilateralne saradnje sa austrijskim kolegama u cilju postizanja mjeriljivih rezultata u reformskim naporima Agencije ka dostizanju EU standarda u oblastima konkurencije i državne pomoći

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović sastao se sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom, a na sastanku je razgovarano o unapređenju bilateralne saradnje sa austrijskim kolegama u cilju postizanja mjeriljivih rezultata u reformskim naporima Agencije ka dostizanju EU standarda u oblastima konkurencije i državne pomoći.

Damjanović je ukazao da je prvi međunarodni sporazum potpisan sa Austrijskim tijelom za konkurenciju i da je namjera Agencije da dinamizacija aktivnosti uključujući bilateralnu saradnju sa austrijskim kolegama kroz moderniji i prilagođeniji okvir trenutnoj fazi pregovora sa EU.

“Izrazio je uvjerenje da postoji prostor za daljim unaprijeđenjem komunikacije između Agencije i ambasade Austrije u Crnoj Gori kao pouzdanog partnera na putu ka punopravnom članstvu u EU. Dodao je da bi od velikog značaja za Agenciju bilo uspostavljanje saradnje na planu stažiranja službenika Agencije u nacionalnom tijelu Austrije zaduženom za konkurenciju kao vidu pripreme za obaveze koje ih čekaju nakon članstva Crne Gore u Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

Miler je izrazio spremnost Austrije da pruži svu potrebnu podršku Crnoj Gori na evropskom putu i pokazao otvorenost ka unaprijeđenju bilateralne saradnje između nacionalnih tijela dvije države u oblasti konkurencije.

“Istakao je da su mogući vidovi saradnje angažovanje eksperata kroz Taiex misiju koje će pomoći crnogorskim kolegama pri usklađivanju legislativnog okviru sa postojećom legislativom EU, kao i ostali instrumenti predpristupne podrške koji stoje na raspolaganju Crnoj Gori. Ukazao je da dodatni reformski napori Crne Gore u oblasti konkurencije mogu pospješiti ekonomsku i trgovinsku saradnje između država, kao i doprinijeti većem interesovanju austrijskih investitora za crnogorsku ekonomiju”, ističe se u saopštenju.

Dogovorena je dinamizacija bilateralne saradnje kroz organizovanje posjete predstavnika Agencije Austrijskom nacionalnom tijelu za konkurenciju tokom koje će biti razgovarano o potencijalnim vidovima bilateralne saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve