Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

U SUSRET SJEDNICI SO KOLAŠIN (1): Projekat vodosnabdijevanja i osnježavanja vratiti na prvobitno rješenje

Umjesto da se čitav posao vrati u legalne tokove realizacijom prvobitnog projekta, sada se javljaju inicijative da se ispitaju kapaciteti vode na Bjelasici, iako je to već završeno i dokazano da nema dovoljno vode za osnježavanje. I ne samo to, već da se čitav projekat radi od nule, što bi značilo da ove godine i sljedeće zimske sezone neće sigurno biti gotov. Ko zagovara još jednu sezonu u Kolašinu bez vještačkog snijega, pokazaće se na Sjednici SO. Izrada novog projekta od 140 litara u sekundi  znači uništenje privrede i turizma u Kolašinu

Sjednica Skupštine Opštine Kolašin zakazana je za 15. mart sa tri tačke dnevnog reda. Odbornici će raspravljati o projektu vodosnabdijevanja i osnježavanja Ski centara 1450 i 1600, analizirati zimsku turističku sezonu i razmatrati tretman otpadnih voda na Bjelasici.

Ukoliko se budu pridržavali planskih dokumenata, urbanističko-tehiničkih uslova i prvobitnih rješenja, odbornici neće imati puno posla kada je prva tačka u pitanju. Portal Aktuelno je pisao u više navrata da je idejno rješenje koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, predviđalo 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i to kad se naprave u punom kapacitetu, znači za par godina i 20 litara u sekundi za vještačko osnježavanje, ukupno 160 litara u sekundi.

Plan je predviđao da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše skuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija a osnježavanje se vrši uglavnom noću kada je potrošnja vode minimalna. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevaje u periodu kada su manji vodostaji.

Umjesto da se čitav posao vrati u legalne tokove realizacijom prvobitnog projekta, sada se javljaju inicjative da se ispitaju kapaciteti vode na Bjelasici, iako je to već završeno, i dokazano da nema dovoljno vode za osnježavanje

Uz to kao što je navedeno, idejno rješenje za projekat vodosnabdijevanja je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, za dovođenje vode na skijalište, dok je projekat osnježavanja 12 kilometara staza uradio Dopelmayer, a platila država. Taj projekat je u skladu sa prostornim planom i na osnovu urbanističko-tehničkih uslova iz plana. Dopelmayer je, na osnovu tendera za isporuku i ugradnju šestosjeda K8 imao obavezu izgradnje 12 kilometara staza i izradu projekta za njihovo osnježavanje. Sada se čeka vodovod, i tehnologija za osnježavanje…

Ovaj projekat je miniran jer su se, kao kod svih višemilionskih poslova, umiješali privatni interesi.

Tako projektant mijenja predložena rješenja, na precizan zahtjev investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, i povećava količine vodena preko 400 litara u sekundi, što nije u skladu ni sa idejnim rješenjem Ski rizorta Kolašin 1450, ali ni sa važećim urbanističko tehničkim uslovima. Sama ova činjenica je dovoljna da se posumnja u koruptivne radnje, jer za toliku količinu vode ne postoje standardne pumpe koje se serijski proizvode, već se specijalno naručuju a, kako se sumnja, samo jedan ponuđač ima uslove da ih izradi. Da li su se uslovi crtali za tog posebnog ponuđača, posao je za istražne organe.

I umjesto da se čitav posao vrati u legalne tokove realizacijom prvobitnog projekta, sada se javljaju inicijative da se ispitaju kapaciteti vode na Bjelasici, iako je to već završeno, i dokazano da nema dovoljno vode za osnježavanje. I ne samo to, već da se čitav projekat radi od nule, što bi značilo da ove godine i sljedeće zimske sezone neće sigurno biti gotov. Ko zagovara još jednu sezonu u Kolašinu bez vještačkog snijega, pokazaće se na Sjednici SO. Izrada novog projekta od 140 litara u sekundi  znači uništenje privrede i turizma u Kolašinu.

Bivši i aktuelni predsjednik Opštine Kolašin: Martinović je osmislio vraćanje projekat na početak, sa 140 litara u sekundi, ali čitav posao hoće da „uvali“ svom nasljedniku Petku Bakiću, kako bi Bakić, a ne on bio glavni krivac za propadanje Kolašina

Odbornici treba da shvate da je osnježavanje previđeno na državnom skijalištu, a da je ova godina najbolji pokazatelj koliko je ono potrebno Skijalištu Kolašin 1600. Skijališta Crne Gore ove godine trpe ogromne gubitke zbog nedostatka snijega za skijanje, iako su vremenske prilike, da je bilo vještačkog osnježavanja, bile povoljne, jer je prvi snijeg pao još sredinom decembra. Sa preko 48 dana zimskog perioda kada je temepratura na Bjelasici bila ispod nule, to su idealni uslovi za vještački snjeg.

Interesantno je da se ovim povodom ne oglašava resorni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović. Istina, imao je prečih poslova od svog rodnog Kolašina i turizma, obilazeći svjetske metropole, od Dubaija do Njujorka. Njegovi nastupi po svijetu nijesu prošli nezapaženo- posebno se prenosi onaj iz Berlina kada se obratio na lošem maternjem (u njegovom slučaju srBskom) jeziku stranim turoperatorima.

Ministar Martinović koji je do nedavno bio prvi čovjek Opštine Kolašin nije pokazao inicijativu da pogura razvoj rodnog grada ni kada je bio na čelu Opštine, a ne sad kad je u Podgorici. Prema neformalnim izvorima Portala Aktuelno, Martinović je osmislio vraćanje projekta na početak, sa 140 litara u sekundi, ali čitav posao hoće da „uvali“ svom nasljedniku Petku Bakiću, kako bi Bakić, a ne on bio glavni krivac za propadanje Kolašina zbog nerealizovanih investicija za koje postoji i projekat i novac, samo nema političke volje. A sve to vodi uništenju Kolašina.

(Nastaviće se)

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
11.03.2024-21:16 21:16

Vraća li se Vlado u KL poslije rekonstrukcije Vlade?

U SUSRET SJEDNICI SO KOLAŠIN (2): Novi projekat zagovaraju neprijatelji Kolašina - World News
14.03.2024-01:52 01:52

[…] Poral Aktuelno je pisao da je za razvoj Kolašina neophodno da se što hitnije raspiše novi subtle po projektu čiju izradu je finansirao Ski rizort Kolašin 1450  na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, koji  je predviđao 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i to kad se naprave u punom kapacitetu, znači za par godina i 20 litara u sekundi za vještačko osnježavanje, ukupno 160 litara u sekundi. […]