Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

TRANZIT VISOKOG RIZIKA Amonijum-nitrat iz Rusije čeka na pretovar u Baru, inspekcije redom tvrde da nijesu nadležne za nadzor

Tranzit prate rizici koji se u javnosti vezuju za bezbjednosne i ekološke aspekte pretovara i prevoza amonijum-nitrata, materije koja se prema klasifikaciji, računa u visokooksidirajuće, a time i opasne, naročito ako se neadekvatno skladišti, što je potvrdila i katastrofa u Bejrutu prije tri godine.

Brod sa 30.000 tona amonijum-nitrata u formi rasutog tereta doplovio je juče ujutro iz Ruske Federacije i trenutno je ispred Bara, gdje na sidru kod „crvene bove“ čeka dovršavanje carinske procedure. Prema ugovorenom poslu sa ,,Azotarom“ iz Pančeva u Luci Bar treba da se organizuje pretovar i dalji tranzit robe putem kamiona i željeznice ka Srbiji.

Posao je, prema saznanju Pobjede, ugovoren prije gotovo mjesec.

Međutim, tek nakon uplovljavanja teretnog broda (balk-kerijer) „Blu One“ registrovanog u Liberiji, koji je prije 15 dana krenuo iz luke u Sankt Petersbuga, potvrđene su nezvanične informacije da će azotno đubrivo u formi rasutog tereta, umjesto preko Albanije, ipak pronaći novu putanju do srpskog, regionalnog, a potencijalno i evropskog tržišta – preko Crne Gore.

Tranzit prate rizici koji se u javnosti vezuju za bezbjednosne i ekološke aspekte pretovara i prevoza amonijum-nitrata, materije koja se prema klasifikaciji, računa u visokooksidirajuće, a time i opasne, naročito ako se neadekvatno skladišti, što je potvrdila i katastrofa u Bejrutu prije tri godine.

Sve inspekcijske službe koje smo kontaktirali odgovorile su da „neko drugi“ ima nadležnost za inspekcijski nadzor nad pretovarom i tranzitom amonijum-nitrata. Osim Uprave prihoda i carina u okviru segmenta koji se odnosi na predviđene carinske procedure.

Iz Luke Bar, s čijim smo zvaničnicima kontaktirali juče nakon potvrde uplovljavanja broda, saopšteno nam je da će u predviđenoj proceduri i u što kraćem roku odgovoriti na naša pitanja koja se tiču svih aspekata ovog posla.

OD ROSOŠA DO BARA

Prema podacima do kojih smo došli, predmet tranzita je đubrivo sa 34,4 procentnim udjelom azota, koje proizvodi jedan od ruskih giganata, firma „Minudobrenija JSC“ iz Rosoša u Voronješkoj oblasti.

Dosadašnja tranzitna ruta za proizvod iste frime, ali za potrebe novosadskog „Promista“, vodila je iz Albanije, Luke Drač, pa kamionima preko Crne Gore. To je uticalo da se digne velika prašina oko amonijum-nitrata zbog nepoznanica da li se na njega odnosila restrikcija EU, odnosno primjenjivale ekonomske sankcije prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Kako je Pobjedi juče potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova, taj resor je dao pozitivno mišljenje na ugovoreni posao, odnosno izdato je mišljenje prema kojem konkretno vještačko đubrivo ne podliježe restrikcijama EU.

Navedeno je da za relizaciju dalje procedure u odnosu na tranzit amonijum-nitrata nadležna Uprava prihoda i carina.

Iz Uprave prihoda i carina kazali su nam da do juče nijesu imali zvaničnu najavu o pristizanju broda, ali su potvrdili da je posao tranzita azotnog đubriva iniciran od Luke Bar prije dvije sedmice.

Prema riječima portparola Uprave prihoda i carina Radoja Mijuškovića, 11. jula na zahtjev izvršnog direktora AD Luka Bar, održan je sastanak „u vezi sa mogućnošću iskrcaja amonijum nitrata u direktnoj manipulaciji brod – kamion/vagon“.

Na sastaku su učestvovali predstavnici Luke Bar, privrednih subjekata koji posluju u Luci, ,,Azotare“ iz Pančeva i Uprave prihoda i carina.

– Luka Bar je upućena da se obrati Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma za dobijanje mišljenja. Do današnjeg dana ova uprava nije dobila zvaničnu najavu o pristizanju broda – kazao je Mijušković juče Pobjedi.

On je podsjetio da UPC primjenjuje međunarodne restriktivne mjere koje donosi Vlada Crne Gore i koje se objavljuju u ,,Službenom listu Crne Gore“.

Dodao je da od 1. jula 2018. godine do 27. jula ove godine, preko Luke Bar nije bilo tranzita amonijum-nitrata, dok je za konkretna pitanja koja se tiču pretovara našu redakciju uputio na zvaničnike Luke Bar i Ministarstva vanjskih poslova.

– Kada se radi o najavama za planirani carinski postupak, za primaoca ili pošiljaoca iz Rusije, učesnici u carinskom postupku se upućuju na direktorat Ministarstva vanjskih poslova nadležan za restriktivne mjere, za pribavljanje mišljenja da li je dozvoljen konkretan carinski postupak za robu u pitanju. Posebno iz razloga specifičnosti restriktivnih mjera, čestih izmjena i dopuna, posebno kada se radi o listama fizičkih i pravnih lica, i što je MVP na izvoru informacija jer kao predlagači tih izmjena ostvaruju međunarodnu saradnju u toj oblasti pa posjeduju i pravovremene i precizne informacije, koje su neophodne carinskom organu za sprovođenje poslova iz svoje nadležnosti – kazao je Mijušković.

KO ODGOVARA ZA EKOLOGIJU

Luka Bar je minulih godina prepoznata kao važna karika u pretovaru i tranzitu bakarnog koncentrata, kao i drugih sirovina, uključujući i voće i povrće, žitarice, a ima i poseban sektor za skladištenje opasnih materija i eksploziva – takozvana B materija, koja se nalazi u silosima sa druge strane Volujice.

Direktorat za vanredne situacije, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova nadležno je za prevoz klase 1, opasnih materija, odnosno ekploziva.

Iz tog resora su ukazali da, prema Zakonu o prevozu opasnih materija, inspekcijski nadzor za klasu 5.1 opasnih materija, u koje se zbog specifičnih karakteristika

ubraja amonijum-nitrat u formi rasutog tereta, pripada ekološkoj i inspekciji drumskog saobraćaja.

Član 76 istog zakona, u stavu četvrtom predviđa i da ekološka inspekcija ima nadležnost da „privremeno zabrani vršenja pojedinih radnji u vezi sa prevozom (pripreme za prevoz, utovar, pretovar i istovar) opasnih materija, ako mjesto za obavljanje te radnje ne ispunjava propisane uslove“.

Iz Uprave za inspekcijske poslove tvrde, pak, da njihov odsjek ekološke inspekcije nema ingerencije.

– Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za ekološku inspekciju je upoznata sa planiranim aktivnostima na teritoriji Luke Bar a koji se odnose na pretovar amonijum nitrata sa 34,4 odsto azota i dalji tranzit željezničkim saobraćajem – naveli su iz ekološke inspekcije.

Naglašavaju da pretovar amonijum-nitrata nije prepoznat kao aktivnost u Uredbi o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu, a koja je donešena na osnovu Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu.

– Takođe, Zakonom o hemikalijama, po kojem postupa ekološka inspekcija, definisano je da se on ne primjenjuje na hemikalije koje su pod carinskim nadzorom, u carinskom skladištu ili slobodnim zonama, radi ponovnog izvoza ili tranzita ako se te hemikalije ne prerade ili obrade – naveli su u odgovorima .

Ukazali su na to da je amonijum-nitrat sredstvo za ishranu bilja – đubrivo, i da su Zakonom o sredstvima za ishranu bilja i Pravilnikom o načinu skladištenja i rukovanja amonijum – nitratnim đubrivima sa visokim sadržajem azota, bliže uređeni uslovi za promet ovog sredstva.

– Inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove preko fitosanitarnog inspektora.

Kako je Pobjedi saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove, s obzirom na to da azotno đubrivo nije namijenjeno domaćem tržištu (skladištima ili poljoprivrednim apotekama) odnosno uvozu, već tranzitu, neposrednu nadležnost ima Uprava prihoda i carina.

– A za potencijalne ekološke probleme u Crnoj Gori nadležna je ekološka inspekcija bilo da se pretovara rasuto đubrivo, rasuti prašak za veš ili bilo što u tom obliku – kategorični su iz ove uprave.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
29.07.2023-20:21 20:21

Ko je ugovorio i odobrio i koliko se ugradio!??