Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Slobodan Mikavica predsjednik, Slaviša Šćekić potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore

Održana sjednica Upravnog odbora UPCG

Na sjednici Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore (UO UPCG), članovi UO jednoglasno su utvrdili predlog o izboru Slobodana Mikavice, dosadašnjeg potpredsjednika, za novog predsjednika UPCG, kao i predlog o izboru Slaviše Šćekića, dosadašnjeg potpredsjednika, za novog predsjednika Skupštine UPCG, saopšteno je iz UPCG.

Na sjednici je konstatovano da dosadašnjem predsjedniku UPCG, Predragu Mitroviću, mandat prestaje na njegov zahtjev – usljed stupanja na dužnost otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, dok je Nebojši Popoviću, dosadašnjem predsjedniku Skupštine UPCG, istekao četvorogodišnji mandat na toj funkciji. Odluku o predloženim kandidatima Upravnog odbora donosi Skupština Unije poslodavaca.

“Članovi UO su u nastavku usvojili predloge Izvještaja o radu i Finansijskog izvještaja za 2022. godinu, kao i predlog Plana rada UPCG za 2023. godinu, a potom diskutovali o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, položaju privrednika i problemima s kojima se suočavaju u redovnom poslovanju. Naglašeno je da će dalja saradnja UPCG sa vladom i sindikatima, shodno ulogama i nadležnostima sva tri socijalna partnera, biti dodatno intezivirana kroz rad na rješavanju zajedničkih pitanja, a sve u cilju postizanja dogovora o rješenjima koja su od interesa i za biznis zajednicu i zaposlene i državu”, ističu iz UPCG.

Dodaju da su primjer tome rješenja ponuđena kroz nedavno zaključeni Opšti kolektivni ugovor, kao i izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini u smislu dozvoljenog rada nedjeljom tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

“Takođe, UPCG će u narednom periodu posebno insistirati na učešću predstavnika Unije u procesima unapređenja regulatornog okvira i povećanja pravne sigurnosti za obavljanje poslovnih aktivnosti. To se odnosi kako na nova, tako i zakonska rješenja čija je izrada u toku – poput Nacrta Zakona o solidarnom doprinosu koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi, a za koji je UPCG već pripremila značajan broj komentara i predloga za njegovo unapređenje”, stoji u saopštenju.

Naglašavaju da će dugogodišnji angažman UPCG u oblasti borbe protiv sive ekonomije biti realizovan kroz konkretne aktivnosti u čijem je fokusu stvaranje ambijenta koji podstiče razvoj održivih preduzeća i stimuliše prelazak iz neformalne u formalnu ekonomiju.

“S druge strane, aktuelizovan je hroničan problem nedostatka radne snage za potrebe turističke sezone i najavljen nastavak rada UPCG po pitanjima koja se tiču iznalaženja rješenja za ujednačeno postupanje nadležnih organa u primjeni Zakona o strancima. Uz rad u radnoj grupi po navedenom zakonu, Unija će aktivan doprinos pružiti i učešćem u radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o radu. Konačno, istaknuto je da će, osim kroz kampanju “Stop inflaciji”, UPCG i kroz druge modele javno-privatnog partnerstva pružati podršku resornim ministarstvima i nadležnim institucijama. Na taj način, UPCG potvrđuje odgovoran odnos i partnerstvo u svim aktivnostima čiji je cilj zaštita interesa privrede i građana i iznalaženje adekvatnih, zajedničkih rješenja za inflatorne tendencije, krize i druga kretanja koja se mogu negativno odraziti na održivost privrede i očuvanje radnih mjesta, te narušiti ekonomsko-socijalnu sliku društva i same države”, zaključuje su u saopštenju UPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve