Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

SJENKA MARTINOVIĆEVIH MALVERZACIJA NAD KOLAŠINOM: Raspodjelom novca direktnom pogodbom oštetio kredibilne kompanije

Upućeni tvrde da je dio sredstava dodijeljen kredibilnim firmama koje su odradile posao u skladu sa ugovorenim. Među njima su i pošteni privrednici Kolašina koji imaju reputaciju i imidž. Kako upućeni izvori tvrde, sve je to urađeno kako bi se prikrili tragovi onih ugovora  dodijeljenih, kako se sumnja, za procenat, koji na sumi od više od pola miliona nije mali

Podaci koje je objavio Portal Aktuelno o dodijeljenim sredstvima Opštine Kolašin koje je bivši predsjednik Vladimir Martinović podijelio bez tendera za projekte bez nadzora, izazvali su veliku pažnju javnosti, posebno kolašinske.

Podsjećamo, Portal Aktuelno je objavio da je Bivši predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović  kroz zaključenje 68 pojedinačnih ugovora čiji iznosi ne prelaze 9.600,00 eura sa PDV-om, utrošio više od 560.000 eura opštinskog novca na sanaciju seoskih puteva za prvih 10 mjeseci 2023. godine.

Pri tom, pošto se radi o sanaciji puteva, nije bilo potrebe raditi projekat, već je na osnovu običnog predračuna radova utrošeno više od pola miliona eura za 10 mjeseci 2023. godine, a koji će tek iznosi biti do kraja godine pokazaće se ubrzo.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Čovjek koji je ”prokrčio put” ilegalnoj sječi šume u Kolašinu zbog čega je i dobio nadimke ”Šega” i ”Balvan”, od kad je ušao u politiku njegovo imovinsko stanje se naglo popravilo

Kako za sanacije nema projekta, izvođači radova nijesu bili u obavezi da daju garanciju na izvedene radove niti da obezbijede stručni nadzor. Podsjećamo, Odlukom o budžetu Opštine Kolašin za 2023. godinu koje je sačinila bivša predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović, za održavanje opštinskih puteva u Kapitalnom budžetu bilo je predviđen iznos od 200.000 eura.

Nakon promjene vlasti i dolaska Vladimira Martinovića na čelo opštinske administracije, rebalansom budžeta u julu 2023. godine taj iznos je povećan čak pet puta na milion eura, da bi posljednjim rebalansom iz avgusta mjeseca ove godine ovom milionu bilo pridodato još 50.000 eura čime se došlo do cifre od 1.050.000,00 eura za održavanje opštinskih puteva odnosno 33 odsto kapitalnog budžeta.

Ovoliko ulaganje u lokalnu infastrukturu, konkretno puteve nije sporno, naprotiv – najveći problem lokalnog stanovništva su upravo putevi, koje je neophodno rješavati.

Međutim,  gore navedeni iznos sredstava nije utrošen, a imajući u vidu koji je iznos u pitanju, na izgradnju neke nove ulice koje su Kolašinu prijeko potrebne kao što je ulica ispod Doma penzionera koju je neohodno proširiti na dvije trake, ulica prema Lugovima-uski dio prema autoputu koji je neophodno proširiti, Breza, asfaltiranje glavne ulice SM Polje prema skijalištu ili probijanje nekog novog puta na selima ili asfaltranje ulica po gradu.

Upućeni tvrde da je dio sredstava dodijeljen kredibilnim firmama koje su odradile posao u skladu sa ugovorenim. Među njima su i pošteni privrednici Kolašina koji imaju reputaciju i imidž. Kako upućeni izvori tvrde, sve je to urađeno kako bi se prikrili tragovi onih ugovora  dodijeljenih, kako se sumnja, za procenat, koji na sumi od više od pola miliona nije mali.

Dodjela sredstava bez tendera i jasnih uslova, rokova i praćenja realizacije, nažalost, u isti koš svrstava i vrijedne ljude Kolašina koji se profesionalno odnose prema poslu i grade budućnost kompanija i one druge, oportuniste koji su spremni na sve dilove za brzu zaradu. Kolašin je grad u kome se svi znaju i adekvatno se odnose i prema jednima i drugima.

”Osvrtaj” dijelio pare škom i kapom bez tendera i na osnovu ličnih afiniteta

Ovakva podjela sredstava Martinovića ostavlja mrlju i na jedne i na druge. Zato je i važno razjasniti sva pitanja do kraja, kako štetu ne bi trpjeli i nevini.

Ovo posebno zbog imidža bivšeg predsjednika Opštine kojeg u Kolašinu povezuju sa nizom afera, od nelegalne sječe šume, preko hotela na rođakovo ime, zgrade na Duovinama, dodjele poslova bliskim licima… Uz to, Marinović je u posljednih devet godina značajno uvećao svoju imovinu. Mediji su pisali da je 2014. godine od nekretnina prijavio samo Audi star vise od deceniju da bi 2023. prijavio kuću od 229 kvadrata u izgradnji,  kuću od 90 kvadrata, te stan od 71 kvadrata i pomoćni objekat  od 80 kvadrata. Kakav je to “pomoćni” objekat od 80 kvadrata, nije poznato. Tvrdi da je ta tri objekta stekao nasljedstvom, iako je poznato da kuću od 229 kvadrata gradi u Podgorici, u poslu koji mnogi smatraju sumnjivim dilom sa jednom građevinskom firmom koja se povezuje sa mnogim kontorverznim radnjama u Kolašinu. Kaže da je naslijedio i dvije šume (109.136 kvadrata), dvorišta (520 kvadrata), voćnjaka (1.221), njive (350 kvadrata), livade (415.357 kvadrata), plac (675 kvadrata). Osim što je prvi kolašinski “nasljednik”, Martinović je dobio i vrijedne poklone – livadu od 15.000, šumu od 40.000 i pašnjak od 22.000 kvadrata. Martinović je prijavio i dva kredita, potrošački od 11.300 eura i za kreditne kartice u iznosu od 720 eura.

Njegova supruga Kristina u privrednom društvu CEDIS za koju u Kolašinu kažu da je on tamo zaposlio, mjesečno prima 1.063 eura, a vozi automobil “reno klio” 2016. U svemu ovome uspio je i da uštedi čak 36 000 eura.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
29.12.2023-20:00 20:00

Zasto ga Scepanovicka ne optuzi..inace sudstvo..ne moze nista da preduzme protiv njega..???