Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Razmatrane mogućnosti finansiranja energetskih projekata i postrojenja za skladištenje reverzibilne energije

Predsjednik Odbora EPCG Milutin Đukanović, kazao je da pomenuti projekti predstavljaju značajan korak ka unaprjeđenju ukupnog privrednog ambijenta, kao i da je njihov fokus na energetici, koja je, kako je ocijenio – glavna privredna grana Crne Gore

Ministar finansija, Alelksandar Damjanović, sa saradnicima razgovarao je sa predstavncima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i američke kompanije “UGT Renewables“ o mogućnostima finansiranja energetskih programa, predviđenih Memorandumom o zajedničkom razvoju projekta obnovljivih izvora energije i postrojenja za skladištenje električne energije, koji će biti u vlasništvu i u upravljanju EPCG.

Predsjednik Odbora EPCG Milutin Đukanović, kazao je da pomenuti projekti predstavljaju značajan korak ka unaprjeđenju ukupnog privrednog ambijenta, kao i da je njihov fokus na energetici, koja je, kako je ocijenio – glavna privredna grana Crne Gore.

Istakao je da su planirana dva strateška projekta, od kojih se projekat u prvoj fazi, tiče izgradnje solarnih elektrana, a naredna faza odnosi se na postrojenja za skladištenje reverzibilne energije, što bi, osim značajnog unaprjeđenja proizvodnje električne energije, doprinijelo i ekonomskoj stabilnosti ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kao i povoljnijim ekonomskim izgledima cijele države.

“Ministar Damjanović izrazio je spremnost Vlade da podrži strateške projekte i u konkretnom slučaju obezbijedi preduslove finansijske podrške za razvojne projekte od nacionalnog interesa. Naglasio je da ohrabruje činjenica da se radi o američkoj kompaniji, ocijenivši, da se time potvrđuje spremnost investitora iz SAD-a da ulažu u Crnu Goru, koja je naglašena i prilikom skorašnjih razgovora koje je, sa predstavnicima Stejt departmenta vodio, tokom nedavne posjete Vašingtonu”, sasopšteno je iz Ministarstva finanasija.

Duke Gim, u ime kompanije “UGT Renewables“, kazao je da će respektabilno međunarodno iskustvo u ovoj oblasti, kompanija staviti na raspolaganje zajedničkom projektu koji će dati novu dimenziju energetskoj održivosti Crne Gore.

Iz ministarstva podsjećaju, Memorandum, kojim su planirani ovi projekti potpisan je novembra prošle godine, u prisustvu premijera Abazovića i američke ambasadorke Judy Rising Reinke i uključuje razvoj, aranžiranje finansiranja, nabavku opreme, izgradnju projekta i predaju istog u vlasništvo i upravljanje EPCG, uz isporuku odgovarajćih softverskih alata i obuka za upravljanje ovim mehanizmima, po tzv. sistemu “ključ u ruke”.

Finansiranje projekata planirano je iz vodećih sredstava kreditnih eksport agencija, kao i aktivnom učešću MIGA, članici grupacije Svjetske Banke.

Radnom sastanku sa timom Ministarstva finansija prisustvovali su i Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG, Holi Kristi, Duke Gim, Nebojša Arsenijević i Vladimir Bešlagić iz “UGT Renewables“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve