Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Raste cijena zlata: Najava predsjednika Feda uticala na skok vrijednosti

Rast cijene podstaknut je izjavom predsjednika američkog Feda Džeroma Pauela da će narednih mjeseci vjerovatno sniziti kamatne stope, ako se ekonomija bude razvijala kao što se očekuje, a novi pokazatelji potvrde slabljenje inflacije

Cijene zlata porasle su na novi rekordni nivo pod uticajem naznaka posustajanja američke privrede i najave predsednika američkih Federalnih rezervi da bi narednih mjeseci mogli sniziti kamatne stope.

Cijena unce zlata na fizičkom tržištu u Londonu porasla je u jutarnjoj trgovini za 0,3 odsto u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 2.155,42 dolara, a nakratko je dostigla najviši nivo otkad je počela trgovina zlatom od 2.161,09 dolara, prenosi Hina.

Na američkom tržištu uncom se danas trgovalo po 0,2 odsto višoj cijeni od 2.163,10 dolara.

Rast cijene podstaknut je izjavom predsjednika američkog Feda Džeroma Pauela da će narednih mjeseci vjerovatno sniziti kamatne stope, ako se ekonomija bude razvijala kao što se očekuje, a novi pokazatelji potvrde slabljenje inflacije.

Kada počnu da padaju kamatne stope ulagači se okreću zlatu, na koje promjene troškova zaduživanja ne utiču.

Pauelove riječi, poduprte naznakama slabijeg tempa zapošljavanja u SAD, smanjile su prinose na američke državne obveznice i pritisnule dolar, što je takođe uvećalo apetite ulagača za zlatom.

“Očekujemo da će centralne banke nastaviti da kupuju zlato zbog geopolitičke nesigurnosti, a usporavanje u Kini zakočiće rast svjetske ekonomije. Stoga će u nesigurnom finansijskom okruženju zlato bankama ostati sigurno ulaganje”, rekao je Jigar Pandit iz BNP Paribas.

Unca srebra pojeftinila je na fizičkom tržištu za 0,4 odsto, na 24,08 dolara, a pojeftinila je i platina za 0,3 odsto, na 904,83 dolara. Najviše je pala cijena paladijuma, za 1,5 odsto, na 1.026,8 dolara, nakon što je juče uvećana više od 12 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve