Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Građani u Turskoj bojkotuju restorane, kafiće i pekare zbog previsokih cijena

U toj zemlji inflacija iz godine u godinu raste. Godišnja stopa inflacije, na primjer, u februaru ubrzala je sa januarskih 64,86 odsto na 67,07 odsto, objavio je Turski institut za statistiku Turkstat

Poslanici u Turskoj juče su u skupštini, pored toga što su odličivali o važnim zakonskim predlozima, na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako da se zemlja izbori s velikim rastom cijena.

Naime, kako pišu turski mediji, prije nekoliko nedjelja na društvenim mrežama građani su se pobunili i organizovali bojkot kafića, pekara, restorana.

Ljudi su se pobunili smatrajući da je preskupa šoljica čaja koja sada košta 60 lira (oko 1,7 eura), fildžan kafe koji košta oko 2,3 eura ili jedan kolačić od 3,1 euro i zatražili od vlasti da reguliše to što, kako su naveli, ugostitelji samovoljno podižu cijene i uz to smanjuju porcije.

Da je ova građanska inicijativa urodila plodom, svjedoči vijest da je tursko Ministarstvo trgovine počelo da radi na zakonu za borbu protiv previsokih cijena, a novom uredbom biće predviđene kazne, novčane, ali i mjere privremenog zatvaranja firmi, za one koji previše podignu cijenu svojih proizvoda ili usluga.

Nacrt uredbe je pripremljen i očekuje se da će finalna verzija biti dostavljena skupštini ovih dana.

Zakupci kafića, restorana i prodavnica kažu da se slažu da postoje oni koji su pretjerali sa podizanjem cijena i da jedna šoljica kafe koja kafedžiju košta 10 euro centa ne može biti prodata za 2,3 eura, i da su zbog takvih primjera sada svi u problemu.

Međutim, zbog inflacije troškovi normalnog poslovanja danas su utrostručeni u odnosu na one prije dvije godine, objasnio je jedan od ugostitelja, dodajući da su glavne stavke njihovih troškova računi – zakupnina, PDV, struja i troškovi za zaposlene.

Oni ističu i da ne posluju svi pod istim uslovima, jer su kirije za one koji se nalaze, na primjer, u glavnoj ulici, mnogo više nego ako su u sporednoj ulici.

“Ne možete nas sve staviti u istu kategoriju. Samo ako se uzmu u obzir svi parametri, onda se može dobiti pravično rješenje za sve ove probleme”, ističu ugostitelji.

A dok se taj problem ne riješi, građani su riješili da bojkotuju restorane, kafiće i pekare u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima, pišu turski mediji.

U toj zemlji inflacija iz godine u godinu raste. Godišnja stopa inflacije, na primjer, u februaru ubrzala je sa januarskih 64,86 odsto na 67,07 odsto, objavio je Turski institut za statistiku Turkstat.

Inflacija u Turskoj je tada bila najviša za posljednjih 15 meseci, a hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupjeli za 71,12 odsto, alkoholna pića i duvan za 63,09 odsto, a odjeća i obuća za 43,44 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve