Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Rađenović: Nespremni ušli u sezonu, nedostatak kontrole na moru

Jedan od problema svake turističke sezone je i nedostatak kontrole na moru, pa se plovila često kreću veoma blizu obale, čime ugrožavaju bezbjednost kupača. Oni koji odavno ukazuju na ovaj problem kažu da se zakon ne poštuje, te da se ne sprovodi kaznena politika

U Crnoj Gori trenutno je 12 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, kaže turizmolog Miško Rađenović, ističući da je riječ o zadovoljovajućem broju gostiju. Napominje, međutim, da smo u sezonu ušli nespremni, te da se i ove godine suočavamo s istim izazovima kao i svake prethodne.

“Stalno pričamo o manama u sred sezone: Mi moramo sada propremati sljedeću sezonu. Mi moramo pripremati goste i kanale za sljedeću sezonu. Ova bi trebalo da je završena. Ne mogu da ne kažem da smo nespremni ušli u sezonu. Imamo marketing, a goste ne možemo da dočekamo tako kako želimo. Zato je gostima i preskupo”, kazao je za emisiju “Dobro jutro Crna Goro” Rađenović.

U Baru je trenutno 15 i po hiljada turista, što je 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Iz Turističke organizacije tog grada kažu da porast broja turista bilježi i Sutomore, posebno u posljednje dvije godine, otkad je izgrađeno novo šetalište.

“Plaže su spremne, uređene, hoteli su otvoreni, izuzev hotela Ineks koji trenutno u rekonstrukiji. Popunjenost nekih hotela je čajk 100 odsto, u prosjeku 80 odsto, tako da je situacija, kada je sezona u pitanju, dobra”, kazala je za jutarnji program TVCG Jovana Nenezić iz TO Bar.

Jedan od problema svake turističke sezone je i nedostatak kontrole na moru, pa se plovila često kreću veoma blizu obale, čime ugrožavaju bezbjednost kupača. Oni koji odavno ukazuju na ovaj problem kažu da se zakon ne poštuje, te da se ne sprovodi kaznena politika.

“Plovila se mogu kretati brzinom kojom oni hoće. Mogu da prolaze pored bova, u ograđen dio plaže, nema nikakve kontrole, kaznenih odredbi, ništa. U zakonu tačno stoji odredba da su za priobalni kazne od 200 do 2000 eura. Taj zakon se ne primjenjuje. Nije mi jasno zašto ni policija, ni lučka kapetanija do sada nijesu nikoga kaznili”, kazao je je za TVCG podvodni ribolovac Zoran Dočić.

Tradicionalni problem svake sezone je i nedostatak parking mjesta na primorju, kao i visoke cijene parkinga. Iz Parking servisa Budve kažu da su obezbijedili 1.700 mjesta i ističu da se cijene nijesu mijenjale u posljednjih šest godina.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
10.07.2023-10:45 10:45

Gospodine Misko Radjenovicu da Vas zamolim “sto vi znate i turizmu”kao turizmolog,bolje od Vas “zna stanje'Filip na konju(ubrzo na magarcu) pa Joko tinjalica- Buzdovan i slicni njima,molim Vas povucite rucnu.