Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Prošla godina bila veoma uspješna u smislu ekonomskog oporavka

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, istakao je da bez ozbiljnih privrednika i bez ozbiljnih investicija nema napretka, ali da bi se ostvarili značajni ekonomski efekti, potrebno je upostaviti stabilan politički sistem, gdje će prije svega da funkcioniše pravni sistem

Prošla godina je bila veoma uspješna u smislu ekonomskog oporavka i crnogorska ekonomija je bolje napredovala od zemalja u regionu, ali ruska invazija na Ukrajinu će direktno i indirektno pogoditi našu ekonomiju i društvo i očekivane stope rasta BDP-a su pod znakom pitanja.

To je saopšteno na pres konferenciji Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG) na kojoj je predstavljeno jedanaesto izdanje Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2021, ključnog dokumenta Savjeta, u kojem strani investitori ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u poslovanju u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, istakao je da bez ozbiljnih privrednika i bez ozbiljnih investicija nema napretka, ali da bi se ostvarili značajni ekonomski efekti, potrebno je upostaviti stabilan politički sistem, gdje će prije svega da funkcioniše pravni sistem.

„Crna Gora ostaje zemlja velikih mogućnosti i vrlo sam optimističan za njenu budućnost“, rekao je Abazović.

Nažalost, kako je dodao, ponovo postoji globalna kriza, izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu i Crna Gora će, kao i sve države, izgubiti značajan dio tržišta koje se tiče ruskih i ukrajinksih turista, ali mora se ići ka otvaranju novih tržišta.

„Da bi otvarali nova tržišta država mora da se prilagođava. Prvo mora da stvori uslove da se otvaraju nove avio linije, mora da ispregovara sa Evropksom unijom što je moguće više liberalniji vizni režim za određena tržišta, za koja su potrebne vize. Moramo da omogućimo ljudima da lakše dolaze u našu državu“, poruka je Abazovića.

Vjeruje da će predstojeća turistička sezona biti sjajna.

„Ali nije samo sektor turizma taj koji može da bude interesantan za strane ivestitore. Mislim da će energetika, u narednom periodu biti, možda, i interesantnija što se Crne Gore tiče. Moramo da se malo okrenemo i proizvodnji, pogotovo proizvodnji hrane“, rekao je Abazović.

Jasan je da Crna Gora mora iskoristiti kakarakteristike koje je čine atraktivijom od ostalih država, mora da emituje stabilnost i poboljša pravni okvir i sistem.

„Crna Gora mora krenuti putem ostvarivanja svog sna, a to je da bude uspješna evropska država, članica Evropkse unije, u kojoj će životni standard biti mnogo veći nego što je trenutno“, poručio je Abazović.

Predsjednik Savjeta i predsjednik Odbora direktora SSICG, Kristof Šoen, kazao je da je 2021. godina bila veoma uspješna u smislu ekonomskog oporavka.

“Iako je turizam bio glavni razlog istorijske recesije od preko 15 odsto tokom 2020. godine, on je bio pokretač oporavka BDP-a od skoro 11 odsto u 2021. godini. U tom kontekstu može se reći da je krizno upravljanje Vlade i Centralne banke bilo visoko profesionalno, efikasno i dovoljno posvećeno da podrži oporavak”, kazao je Šoen.

Evidentno je, kako je ukazao, da je crnogorska ekonomija bolje napredovala od zemalja u regionu, ali će, nažalost, kako je dodao, ruska invazija na Ukrajinu direktno i indirektno pogoditi našu ekonomiju i društvo, a očekivane stope rasta BDP-a su pod velikim znakom pitanja.

“Ove izazove možemo prevazići samo ako radimo zajedno na konstruktivan način i ako konačno dogovorimo ekonomsku strategiju na nivou države koju podržavaju svi relevantni akteri, ne samo na papiru, već i koja se prati i poštuje u svakodnevnom radu”, kazao je Šoen.

Drugi korak, koji je podjednako važan za zajednicu stranih investitora je, kako smatra, jačanje relevantnih institucija da pravilno sprovode propise, nadgledaju pravni okvir i da obezbijede predvidivo i pouzdano okruženje za strane investicije.

Član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor kompanije One, Branko Mitrović, rekao je da je veoma zadovoljan što i ove godine najveći indeks poslovanja ima sektor telekomunikacija i ICT, 7.7.

„Ostvareno je mnogo, ali i puno toga je još pred nama. Tokom 2021. godine usvojen je određeni set programa i strategija koji su od presudnog značaja za digitalno okruženje Crne Gore, a predstavnici Savjeta su dali svoj doprinos izradi tako važnih dokumenata. Pomenuću samo neke od njih: Strategija digitalne transformacije 2022-2024, Strategija sajber bezbjednosti, te Program za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori do 2025. godine“, naveo je Mitrović.

Kako se digitalna transformacija ubrzava, formulisanje djelotvornog regulatornog pristupa, kako smatra, postaje ključni momenat i zahtjev.

„Kako su digitalizacija i 5G razvoj u vrhu agendi operatora u Crnoj Gori, neophodno je da se obezbijede regulatorni preduslovi, pravo vrijeme i pro-investicione politike za implementaciju 5G. Stimulativno i intuitivno poslovno okruženje je neophodno za dalja ulaganja i poslovanje u Crnoj Gori“, istakao je Mitrović.

Izvršni direktor SSICG, Ivan Radulović, ukazao je da i ove godine rezultati posebno zabrinjavaju za oblast vladavine prava, koja bilježi pad od 0,4 poena i iznosi 4,9 što je skoro na nivou od prije 2011. godine kada je vladavina prava imala ocjenu 4,8.

„Od šest oblasti u četiri je evidentiran pad u odnosu na prethodnu godinu i ocjena koja najviše zabrinjava nakon ocjene za vladavinu prava jeste ocjena za sivo tržište, koja bilježi pad za 0,2 i sad iznosi 4,8. Ovo je najniža ocjena za sivo tržište do sada i govori da su aktivnosti, koje je trebalo da budu preduzete u ovoj oblasti u prethodnom periodu izostale“, jasan je Radulović.

U međunarodnim okvirima po ekonomskim ocjenama, kako je kazao, Crna Gora je zabilježila pad u jednom, dok je napredovala u dva od ukupno pet najznačajnijih međunarodnih izvještaja.

„Na osnovu analize definisano je da je neophodna efikasnija implementacija reformi i dalji koraci na unapređenju poreskih procedura, značajnija modernizacija rada katastarskih i notarskih službi, smanjenja troškova, ali i uvođenje savremenih elektronskih sistema koji bi umnogome skratili postupke registracije, kreiranje osnova za dalja infrastarukturna ulaganja, ali i primjena politike intenzivnih mjera za dalja ulaganja u ključnim sektorima turizma i poljoprivredne proizvodnje, unapređenje politike obrazovanja i zdravstva sa kreiranjem osnova za investiciona ulaganja, implementacija mjera na unapređenju rada administracije“, naveo je Radulović.

Ukazao je da je neophodno ukidanje neradne nedjelje naročito tokom ljetnje turističke sezone, jer je cilj promovisati Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve