Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Primjena novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema važan korak ka Evropi

Podsjećaju da Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Upravom prihoda i carina Crne Gore od 2018. godine razmatra i prati razvoj NCTS-a, kako kroz sjednice Odbora udruženja špeditera tako i kroz organizaciju obuka, a sve u cilju adekvatne pripreme privrede za primjenu zajedničkog tranzitnog postupka

Novi kompjuterizovani tranzitni sistem (NCТЅ) ima za cilj da pruži podršku procеsu modernizacije javne uprave primjenom zajedničkog tranzitnog postupka, uz istovremeno uvođenje moderne arhitekture i tehnologije u carinѕki informacioni siѕtem. Ovim ćе se ispuniti uslovi za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitпom postupku i Кonvenciji o pojednostavljenju formalnoѕti u trgovini robom, što je jedno od završnih mjerila Рodglavlja 29-Сarinѕke unije, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore PKCG.

“Pristupanje Crne Gore konvencijama je od višestrukog značaja za državu, jer će crnogorskim privrednicima omogućiti da postanu konkurentniji na evropskom tržištu, uz povećanje broja tranzita kroz Crnu Goru što će uticati na porast prihoda. Primjena konvencija osigurava i uslove za jačanje borbe protiv carinskih prekršaja i sprečavanje  korupcije jer se najveći dio sprovođenja carinskih formalnosti obavlja automatski”, kažu u PKCG.

Podsjećaju da Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Upravom prihoda i carina Crne Gore od 2018. godine razmatra i prati razvoj NCTS-a, kako kroz sjednice Odbora udruženja špeditera tako i kroz organizaciju obuka, a sve u cilju adekvatne pripreme privrede za primjenu zajedničkog tranzitnog postupka.

Predavači na obukama bili su eksperti iz Uprave prihoda i carina Crne Gore, hrvatske carinske službe, kao i načelnici za tranzit i izvoz robe Uprave carina Srbije.

“Uspostavljanje zajеdničkog tranzita olakšaće trgovinu, osigurati brži protok robe, uvesti jednostavnije procedure, smanjiti troškove i povećati konkurentnast domaćih privrednika na evropѕkam tržištu. Kroz NCTS carinska deklaracija za tranzitni postupak će se podnositi elektronskim putem, što znači da će se formalnosti propisane u okviru carinskih propisa sprovoditi elektronskom razmjenom podataka, bez podnošenja papirne dokumentacije. Tranzitni postupak će se obavljati jednom elektronski podnijetom tranzitnom deklaracijom i jednom garancijom, koje će važiti tokom cijelog prevoza robe, u državama potpisnicama konvencija, sve do odredišta”, ističu u PKCG.

Naglašavaju da će se na ovaj način postaviti osnova za novi modernizovani informacioni sistem carinske službe.

“Osim NCTS-a, razviće se i sistem upravljanja garancijama i sistem upravljanja rizikom, u skladu sa zahtjevima koje propisuje Evropska komisija, kako bi se obezbijedila zaštita fiskalnih i finansijskih interesa države. Takođe, razviće se i moduli bez kojih aplikacija za tranzitni postupak ne bi mogla da funkcioniše, kao npr. portal za privrednike, preko kojeg će privredni subjekti podnositi carinsku deklaraciju za tranzitni postupak, sistem za autorizaciju korisnika i dr”, zaključuju u PKCG.

Privredna komora i Uprava prihoda i carina od septembra nastavljaju intenzivne obuke kako bi se privrednici upoznali sa mehanizmima rješavanja konkretnih izazova iz prakse i na adekvatan način pripremili za punu primjenu NCTS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve