Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Predstavnici Zanatske komore prisustvovali konferenciji zanatstva i preduzetništva u Banja Luci

Ovaj značajni događaj, kako je saopšteno iz komore, okupio je više od 200 učesnika iz regiona i zemalja EU

Na poziv Zanatsko preduzetničke komore regije Banja Luka predstavnici Zanatske komore Crne Gore, predsjednik Ivan Vukčević, potpredsjednik Obrad Kovačević, izvršna direktorica Sanja Đurović i članica Komore Bojana Andrijašević prisustvovali su Drugoj Međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva koja je organizovana u toku ove radne nedjelje u Laktašima u Hotelu “San”.

Ovaj značajni događaj, kako je saopšteno iz komore, okupio je više od 200 učesnika iz regiona i zemalja EU.

Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici, predstavnici javnog i političkog života, predstavnici ministarstava, institucija, međunarodnih organizacija, udruženja, asocijacija, diplomatskog kora i lokalnih zajednica, zanatlije, preduzetnici i drugi brojni gosti iz različitih oblasti društvenog djelovanja.

“Osnovni ciljevi konferencije bili su da se skrene pažnja javnosti na značaj zanatstva i preduzetništva; da se promoviše zanatska djelatnost i preduzetništvo; da se djeluje u pravcu iznalaženja načina za kreiranje neophodnih mjera podrške ovom važnom dijelu privrede; da se utiče na stvaranje adekvatnog i povoljnog ambijenta za poslovanje u ovoj oblasti”, naveli su iz Zanatske komore u saopštenju.

Iz Komore su naveli da na konferenciji su održane kvalitetne i duboko sadržajne panel diskusije posvećene različitim temama vezanim za poslovanje, za mogućnosti unaprjeđenja zanatstva i preduzetništva, uz predstavljanje pozitivnih praksi iz različitih zemalja i regija.

Takođe, kako dodaju, obrađene su teme koje se tiču instrumenata podrške nadležnih institucija i zakona koji su važni u ovoj oblasti.

“Posebno su bile istaknute prezentacije: digitalizacije poslovanja; turizma kao potencijala za razvoj preduzetništva; zaštite zdravlja zaposlenih”, kazali su iz zanatske komore.

Učesnici prve panel diskusije “Uloga komorskog sistema u kreiranju uslova poslovanja – Šta i koliko komore mogu?” bili su Staša Košarac, ministar spoljnotrgovinskih i ekonomskih odnosa Federacije Bosne i Hercegovine, Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske i Sanja Đurović, izvršna direktorica Zanatske komore Crne Gore.

Đurović je u diskusiji posebno istakla važnost postojanja i djelovanja Zanatske komore Crne Gore za afirmaciju, rast i razvoj zanatstva u Crnoj Gori.

“Značaj komunikacije i povezanosti Komore sa zanatlijama, preduzetnicima i privrednim društvima koja obavljaju zanatsku djelatnost, zaštite njihovih prava i ostvarivanja interesa uz maksimalnu posvećenost i predan rad Komore u težnji da se postignu najbolji mogući rezultati; Bitnost saradnje i umrežavanja komora u regionu, uz stalnu razmjenu informacija, znanja, iskustava i praksi kako bi se kontinuirano sinergetski vršilo unaprjeđenje ove oblasti;

Neophodnost podrške i zajedničkog djelovanja i aktivnosti države i Komore u pravcu reformi u ovoj oblasti i izgradnje adekvatnog i svrsishodnog pravnog okvira, kao i u procesu izrade, prezentovanja i realizacije programa podrške namijenjenih unaprjeđenju, promociji i razvoju zanatstske djelatnosti u Crnoj Gori”, zaključci su koje je istakla Đurović u diskusiji.

Ukupno, iz Zanatske komore navode da održana konferencija je bila “izvanredan spoj dobre energije i izvrsnih ljudi”.

“I mjesto gdje su otvorena brojna važna pitanja, istraživački obuhvaćene krucijalne tačke i segmenti zanatske oblasti, izvršene analize kroz diskusije i prezentacije, traženi načini rješavanja problema i osavremenjavanja i razvoja kroz neophodne promjene, obavljeni suštinski važni razgovori, donijeti zaključci i pouke. Sve to transferom komletnog komleksnog saznanja sa ovog sjajnog skupa može biti veoma korisno i začajno za zanatstvo u Crnoj Gori”, naveli su iz Zanatske komore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve