Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanu Vukčeviću uručena Medalja britanske imperije

Kako je saopšteno iz Ambasade Velike Britanij, to prestižno priznanje Ivan Vukčević, službenik ambasade za politička pitanja, je dobio za svoj rad na unapređenju odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u prethodnih 17 godina njegovog rada kao dio ove misije. Ivan Vukčević je prvi crnogorski državljanin kojeg Kralj Čarls odlikuje

Gospodin Ivan Vukčević dobitnik je počasne medalje britanske imperije koju mu je, u ime Njegovog Kraljevskog Veličanstva kralja Čarlsa III, uručila ambasadorka Don Meken na ceremoniji britanskoj rezidenciji u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ambasade Velike Britanij, to prestižno priznanje Ivan Vukčević, službenik ambasade za politička pitanja, je dobio za svoj rad na unapređenju odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u prethodnih 17 godina njegovog rada kao dio ove misije. Ivan Vukčević je prvi crnogorski državljanin kojeg Kralj Čarls odlikuje.

„Bila mi je privilegija da uručim Ivanu Vukčeviću Medalju britanske imperije. Ivanova posvećenost i uzoran rad u javnoj upravi oličava kvalitete koje ovaj sistem nagrađivanja i promoviše. Njegova posvećenost njegovanju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore je neprocjenjiva, a ova medalja je svjedočanstvo njegovog izuzetnog doprinosa”, rekla je britanska ambasadorka Don Meken.

Foto: Ambasada Velike Britanije
Foto: Ambasada Velike Britanije

Nakon dodjele, okupljenima se obratio i Ivan Vukčević koji je rekao da je počastvovan i zahvalan na ovom priznanju, kao i na prilici da doprinese jačanju odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

“Ovo odlikovanje je ustanovio britanski kralj Džordž V u prvoj polovini 20. vijeka. Medalja je prvobitno bila namijenjena samo Britancima i stanovnicima nekadašnjih kolonija, ali se od 1992. dodjeljuje i stranim državljanima koji su se istakli u drugim oblastima, uz posebne zasluge za unaprjeđenje bilateralnih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i drugih država. Odluku o tome ko zapravo dobija ovu počast donosi poseban odbor, koji se sastoji od visokih državnih službenika i drugih koji nisu dio javne uprave”, podsjećaju iz Ambasade.

Preporuke odbora zatim idu britanskom premijeru, a potom i samom Kralju, koji ih dodjeljuje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve