Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška Svjetske banke za upravljanje sedimentom u vodotocima

Riječ je o projektu za koji je ta banka Upravi odobrila grant u dijelu pružanja tehničke pomoći, saopšteno je iz Uprave za vode

Prepoznajući sve izraženiji izazov upravljanja sedimentom u vodotocima, a posebno onima od državnog značaja, usljed uticaja većeg broja faktora uključujući i ljudski, Uprava za vode je u saradnji sa Svjetskom bankom inicirala projekat Procjene sedimenata u Crnoj Gori. Riječ je o projektu za koji je ta banka Upravi odobrila grant u dijelu pružanja tehničke pomoći, saopšteno je iz Uprave za vode.

Održivo upravljanje vodama u Crnoj Gori, kao neodvojivi dio podrazumijeva i efikasno upravljanje sedimentima, koji su važan element zdravog rječnog sistema.

“Na režim sedimenata u Crnoj Gori negativno su uticali regulacija rijeka, gradnja brana, a u posljednje vrijeme i nekontrolisana eksploatacija pijeska. Stoga je izrada pomenute Procjene važna kako za određivanje strateškog pravca za upravljanje sedimentima tako i u pogledu institucionalnog i regulatornog okvira, ali i pružanja smjernica za najhitnije akcije koje je potrebno preduzeti u cilju saniranja problema”, navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, Svjetska banka je u prethodnom periodu radila na angažovanju eksperata i pripremi metodologije analize kroz definisanje faktora uticaja i aktivnosti sa ciljem održivog upravljanja. Uprava za vode, kao koordinator aktivnosti je, u cilju što bolje implementacije projekta, uključila sve resorne institucije.

“Misija eksperata Svjetske banke posjetila je nedavno Crnu Goru i održala sastanke sa predstavnicima nadležnih institucija u cilju što boljeg sagledavanja problematike i davanja optimalnih rješenja. Eksperti su posjetili korita rijeke Tare, zbog uticaja izgradnje autoputa, kao i korito rijeke Morače i izvor Bolje sestre”, dodaje se u saopštenju.

Tokom dvodnevne misije identifikovana su sva važna dokumenta, zakonska regulativa i projekti koji će se dostaviti ekspertima u cilju što kvalitetnije izrade Procjene sedimenata u Crnoj Gori. U tom kontekstu, sljedeća misija Svjetske banke planirana je za februar naredne godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve