Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Jačanje privrednih veza sa Bosnom i Hercegovinom

Delegaciju iz Crne Gore činili su ambasador u Bosni i Hercegovini, Milan Lakić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović i šef Kabineta predsjednika Miljan Šestović

Na sastanku delegacije iz Crne Gore sa predstavnicima Udruženja privrednika „Biznis centar” Jelah-Tešanj dogovoreno je organizovanje poslovnog foruma privrednika iz Crne Gore i Tešnja, tokom ovogodišnjeg 15. Međunarodnog sajma privrede koji se u ovom gradu održava od 13. do 16. juna. Poslovni forum biće prilika da se napravi iskorak u unapređenju poslovnih relacija između privrednika dvije države.

Delegaciju iz Crne Gore činili su ambasador u Bosni i Hercegovini, Milan Lakić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović i šef Kabineta predsjednika Miljan Šestović.

Domaćin sastanka, predsjednik Udruženja privrednika „Biznis centar” Jelah-Tešanj Senad Brka, prezentovao je istorijat i njihove dosadašnje aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta.

„Biznis centar“ je organizacija nevladinog i neprofitnog karaktera koja okuplja više od 220 uspješnih kompanija i privrednika. Rad je počela 2002. godine i profilisala se u veoma pouzdanog i bitnog učesnika u stvaranju pozitivnog poslovnog i društvenog okruženja.
Ciljeve ostvaruje i kroz kolektivno članstvo u Udruženju poslodavaca Federacije BiH, Grupaciji poslodavaca Zeničko-Dobojskog kantona i Privrednoj komore Federacije BiH”, navodi se u saopštenju PKCG.

Opština Tešanj, poslovno najperspektivnija lokalna zajednica u Federaciji i jedna od najuspješnijih na nivou BiH, ima 46.000 stanovnika. Zaposlenih je 14.000, dok je 5000 novih radnih mjesta otvoreno u posljednjih pet godina. Specifično je da oko 850 ljudi iz
susjednih opština svakog dana dolazi u Tešanj na posao. Prema zvaničnim podacima, na području opšine Tešanj ima i oko pet hiljada nezaposlenih, ali ih oko 1.500 do 2.000 aktivno traži posao.

Ukupni prihod oko 2.400 kompanija koje imaju sjedište u ovoj opštini premašio je iznos od 700 miliona eura. Vrijednost izvoza u prošloj godini je bila veća od 200 miliona eura, što je oko 4% ukupnog izvoza iz BiH. U prošloj godini realizovano je 46 miliona eura investicija.

Senad Subašić, član Opštinskog vijeća, saopštio je da budžet Tešnja za 2019. godinu iznosi 10 miliona eura, te da je polovina namijenjena za kapitalne projekte.

„Imamo najmanje zaposlenih u opštinskoj upravi u BiH u odnosu na ukupan broj stanovnika. U Opštini Tešanj postoji pet poslovnih zona”, dodao je Subašić.

Među 100 najuspješnijih kompanija iz BiH, čak 23 su iz Tešnja, koje su postale lideri u sektorima energetike, drvoprerade, tekstila, metalske i automobilske industrije, itd. Nosioci privrednog razvoja ove opštine su Hifa-Oil, AS, Madi, Socksmaker, Napredak, Pobjeda, Prevent FAD, Mann+Hummel BA, Artisan, Inox Ajanović i mnogi drugi.

„Primarni cilj ovog sastanka je privredno povezivanje Crne Gore i BiH, odnosno Tešnja”, saopštio je predsjednik Udruženja Senad Brka.

On je upoznao sagovornike sa detaljima u vezi organizovanja ovogodišnjeg sajma, da će zemlja partner biti Sjeverna Makedonija, a tema manifestacije regionalna privredna saradnja.

Predsjednik Brka je Ambasadoru Crne Gore NJ.E. Milanu Lakiću i predsjedniku Komore Vlastimiru Goluboviću uputio zvaničan poziv da na Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju, naredne godine, zemlja partner bude Crna Gora.

Ambasador i Predsjednik Komore su zahvalili na pozivu i obećali da će, u okviru svojih nadležnosti, raditi na tome da bude i zvanično prihvaćen.

„Održavanjem ovog sastanka realizuje se dogovor postignut u novembru 2018.godine, kada smo dogovorili posjetu i razmatranje mogućnosti organizovanja poslovnog foruma tokom sajma u Tešnju”, saopštio je predsjednik Golubović.

„Ekonomska saradnja već postoji i mnoge naše kompanije sarađuju duže vrijeme ali mi ćemo nastojati da je unaprijedimo i ojačamo”, naglasio je Golubović i dodao da je poslovni forum tokom sajma prilika da se napravi iskorak u unapređenju poslovnih veza između naših i privrednika Bosne i Hercegovine.

On je saopštio da Komora i Biznis centar treba da unaprijede saradnju i kroz zajedničku realizaciju prekograničnih projekata koje finansira EU iz pretpristupnih fondova.

Ambasador Lakić ističe da je posjeta Tešnju nastavak višemjesečnih razgovora između Ambasade, Biznih centra i Privredne komore.

„Mislim da ima dosta oblasti u kojima se može razvijati saradnja među partnerima Tešnja i Crne Gore, te je za početak dobro što je jedna od najvećih kompanija iz Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Tešnju, Hifa Oil d.o.o. prije dvadesetak dana otvorila svoj objekat u Crnoj Gori. Prema mojim informacijama već dobro funkcionišu. Smatram da će to biti samo jedna, prva ulaznica biznisu iz Tešnja u Crnu Goru, i vjerujem da će se tu potpomagati sve oblasti”, istakao je ambasador.

Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović ukazao je na kapacitete i potencijal Luke Bar, kao i na povlastice koje privredni subjekti mogu imati ukoliko posluju u njenoj slobodnoj zoni. On je sagovornicima uputio poziv da organizuju privrednu delegaciju koja će posjetiti Crnu Goru i opštinu Bar kako bi se upoznali detaljnije sa mogućnostima, odnosno prednostima poslovanja u našopj zemlji, biznis zonama i Slobodnoj zoni Luke Bar.

Sagovornici su zaključili da odlične političke i dobrosusjedske veze treba dodatno osnažiti kroz unapređivanje ekonomske saradnje. Kao najveći izazov u privrednim odnosima prepoznata je loša saobraćajna povezanost, posebno dio saobraćajnice od Foče do Plužina.

Nakon sastanka delegacija iz Crne Gore i predsjednik Udruženja „Biznis centar” obišli su privredne subjekte iz Tešnja, Hifa oil, Inox Ajanović, Artisan, Socksmaker i Madi.

HIFA Group osnovana je 1995. godine i posluje u sferi distribucije nafte i derivata, dok posljednjih širi poslovanje u sektoru metalske industrije. Od osnivanja ova grupacija bilježi kontinuiran rast i razvoj. Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa-Oil grupacije,
upoznao je crnogorsku delegaciju sa istorijatom i ostvarenim rezultatima, posebno ističući prethodnu godinu.

„U prošloj godini pušten je u rad novi Hifa oil terminal u Zenici, Euro metali i Euro Royal postali su lideri na tržištu BiH, obnovljen je ugovor sa Turkish airlinesom”, saopštio je Hadžiselimović.

Kompanija „Inox Ajanović” osnovana je 2000. godine i ima više od 200 zaposlenih. Bavi se dizajnom, projektovanjem, proizvodnjom i montažom proizvoda od nerđajućeg čelika prema najvišim svjetskim standardima. Sarađuje sa renomiranim firmama iz građevinske,
prehrambene i industrije čelika, namještaja, te ugostiteljstva, u zemlji i inostranstvu. U posljednjih par godina firma izvozi više od 95% svojih proizvoda. Prepoznati su po izradi ograda od inoksa za eksluzivne jahte, pa su se proizvodi Inox Ajanovića našli na brojnim
megajahtama koje se proizvode u Velikoj Britaniji.

Fabrika namještaja „Artisan” nastala je od tradicionalne stolarije „Ćostović“, koja je u nju uložila prethodno bogato iskustvo u obradi drveta koje traje više od 50 godina. U kompaniji Artisan zaposleno je preko 1.000 radnika. Proizvode plasiraju širom svijeta, od Kine i Južne Koreje, zapadne Evrope do SAD i Brazila. Dobitnici su brojnih nagrada na sajmovima namještaja, a od konkurencije ih odvaja specijalni način izrade drvenih masiva i proizvoda. Artisan je posebno poznat po proizvodnji stolica tj. modela „Neva” koja se našla u
čuvenom svjetskom lancu kafeterija „Starbucks” u Parizu.

Kompanija Madi osnovana je 1989. godine, a od 2000. je u sektoru mesne industrije. Od 2007. godine MI Madi širi svoj asortiman proizvoda i uvodi program polutrajnih proizvoda. Deset godina uspješnog poslovanja u BiH i regionu kasnije, 2017.godine, otvaraju najveću klaonicu peradi u regionu, kapaciteta 6.000 brojlera po satu, odnosno 24 miliona jedinki
u toku jedne godine. Madi trenutno zapošljava više od 500 radnika i posjeduje vozni park sa preko 170 vozila, od čega je polovina specijalizovano za distribuciju svježeg i smrznutog mesa za više od 700 kupaca u zemlji i inostranstvu.

Posjeta privrednim subjektima u Tešnju zavšena je obilaskom preduzeća Socksmaker 3, koje je u vlasništvu italijanskih investitora, a bavi se proizvodnjom tekstila. Ovo preduzeće posluje već 15 godina, a cjelokupnu dobit reinvestira u proizvodne kapacitete. Danas
zapošljava više od 100 radnika, dok je sva proizvodnja namijenjena izvozu, najčešće tržištu zapadne Evrope.

Radna posjeta Bosni i Hercegovini završena je u Banja Luci, učešćem na svečanosti povodom dodjele nagrada najuspješnijim u privredi Republike Srpske. Ovo priznanje tradicionalno dodjeljuje Privredna komora Reublike Srpske. Laureatima su plakete uručili najviši zvaničnici Republike, uz prisustvo privrednih delegacija iz država regiona.

Komanija „Alumina“ iz Zvornika osvojila je prvo mjesto u kategoriji najuspješnijih velikih preduzeća. Priznanje u ovoj kategoriji osvojila su i preduzeća „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice i preduzeće „Sim tehnik“ iz Kotor Varoša, a nagrade im je uručila predsjednica
Republike Srpske Željka Cvijanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve