Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavlović: Taksiste pomoći sa 300 eura, zamrznuti poreze i doprinose, obustaviti takse

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović predložio je premijeru Dušku Markoviću set mjera finansijske podrške za oko 1.500 auto-taxi preduzetnika u Crnoj Gori koji su, kako je istakao, zbog novonastale situacije i mjera Vlade za suzbijanje širenja Korona virusa ostali bez osnovnih sredstava za život

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović predložio je premijeru Dušku Markoviću set mjera finansijske podrške za oko 1.500 auto-taxi preduzetnika u Crnoj Gori koji su, kako je istakao, zbog novonastale situacije i mjera Vlade za suzbijanje širenja korona virusa ostali bez osnovnih sredstava za život.

“Vlada Crne Gore da pokuša da što je hitnije moguće obezbijedi jednokratnu pomoć auto-taxi preduzetnicima, u iznosu ne manjem od 300 eura, kako bi auto-taxi preduzetnici mogli servisirati osnovne dnevne potrebe za sebe i svoje porodice, to jest neophodne osnovne životne namirnice, stanarinu, struju, vodu, itd,do obezbjedjivanja drugih sredstava ( kredita od IRF-a)”, kazao je Pavlović.

Druga mjera je da Vlada zamrzne poreze i doprinose, do normalizacije stanja u vezi koronavirusa, a posle toga precizno dogovori uslove o dijelu zamrznutih poreza i doprinosa, sa mogućnosti otpisa makar jednog dijela.

“Da IRF obezbijedi kreditnu liniju, posebno za auto-taxi preduzetnike, pod povlašćenim uslovima sa što je moguće manjom kamatnom stopom (ako je moguće i bez kamate) i grejs periodom od 12 do 24 mjeseca, zavisno od odobrenih sredstava, koji počinje datumom normalizacije stanja, to jest početkom normalnog funkcionisanja društva, i ne manjim rokom otplate od 24 mjeseca, zavisno od odobrenih sredstava”, ističe Pavlović.

On predlaže da se u vrijeme trajanja mjera zabrane rada auto-taxi prevoza, obustavi obračun i naplata lokalnih komunalnih taksi, koje se odnose na auto-taxi prevoz.

“Svim auto-taxi preduzetnicima, kojima u vrijeme trajanja zabrane rada istekne licenca za rad, omogućiti da u roku od 90 dana, od normalizacije stanja, predaju dokumentaciju za produženje iste”, savjetuje Pavlović.

Kao još jednu mjeru on navodi da Vlada naloži MUP-u i opštinskim komunalnim policijama, da pojačaju kontrolu svih vidova prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

“Naši izvještaji ukazuju da je od 18.marta tekuće godine, pojačan neovlašćen i nelegalan prevoz putnika, protivno Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i mjerama Vlade Crne Gore o zabrani prevoza putnika, jer zabranom legalnog auto-taxi prevoza došlo je do povećanja broja nelegalnih prevoznika, koji koriste situaciju jer nemaju TAXI obilježja”, tvrdi Pavlović.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve