Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NOVOGODIŠNJI „POKLON“ SNP-a: Uveli novi porez privredi od 15 odsto

Obzirom na to da se ovakva vrsta poreza uvodi prvi put u Crnoj Gori, logično bi bilo da su obavljene konsultacije sa udruženjima privrednika, u prvom redu sa Privrednom komorom Crne Gore. Takođe nije jasno ni da li se Zakon primjenjuje na bankarski sektor i kakve bi to posljedice imalo na poslovanje, kamatne stope... Navodno su banke izuzete iz ovog Zakona što dalje ostavlja prostor za preispitivanje ustavnosti pravnog akta, u poznatoj situaciji nefunkcionisanja Ustavnog suda.

Novogodišnji „poklon“ privredi Crne Gore stigao je u vidu novog nameta – oporezivanja pozajmica pravnih lica fizičkim. Taj Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica usvojen je krajem prošle godine u Skupštini Crne Gore, tačnije 29. decembra, i prošao je nezapaženo u moru zakonskih rješenja o kojima je najveći zakonodavni dom raspravljao. Zato se većina privrednika iznenadila početkom ove godine, kada je stupio na snagu, a čini se da ni strukovna udruženja o tome nijesu ništa znala.

Zakon je predložila Socijalistička narodna partija (SNP) i to po hitnom postupku, iz čijih redova je i odlazeći ministar u tehničkoj Vladi Aleksandar Damjanović. Zakonski akt predviđa da pravno lice prilikom svake isplate na osnovu pozajmice bilo kom fizičkom licu obračuna i uplati po odbitku porez u iznosu od 15 odsto na osnovicu koju čini njen bruto iznos, bez obzira na to da li se vraća. Takođe, obveznik poreza na dobit koji je sa fizičkim licem zaključio ugovor o zajmu odnosno pozajmici sa ili bez kamate do dana stupanja na snagu ovog zakona, dužan je da nakon isteka perioda na koji je taj ugovor zaključen obračuna i plati porez po odbitku iz člana 28a ovog zakona, ako zaključe ugovor kojim se taj period produžava.

Aleksandar Damjanović: Možda nekad, makar slučajno donese jednu dobru odluku dok je još u Vladi…

Na osnovu kojih pokazatelja, analiza, finansijske održivosti i posljedica na privredu je ovaj zakon donijet, nepoznanica je. Valjda je za nove poreze bila dovoljna finansijska „ekspertiza“ predlagača iz redova SNP-a.

Obzirom na to da se ovakva vrsta poreza uvodi prvi put u Crnoj Gori, logično bi bilo da su obavljene konsultacije sa udruženjima privrednika, u prvom redu sa Privrednom komorom Crne Gore. Takođe nije jasno ni da li se Zakon primjenjuje na bankarski sektor i kakve bi to posljedice imalo na poslovanje, kamatne stope… Navodno su banke izuzete iz ovog Zakona što dalje ostavlja prostor za preispitivanje ustavnosti pravnog akta, u poznatoj situaciji nefunkcionisanja Ustavnog suda.

O ovim zakonskim izmjenama nije vođena javna rasprava, što je postala praksa kada je u pitanju većina od 30. avgusta 2020. godine. Donošenje zakona preko noći i rješenja koja nijesu testirana, već se pokazalo kao loš način mijenjanja zakona od kojih mnogi ulaze u otvoreno kršenje Ustava Crne Gore. Nedavna analiza Savjeta za konkurentnost pokazala je da su strukovna privredna udruženja konsultovana u samo oko 24 odsto legislativnih rješenja koji se tiču privrede.

Joko ”Tinjalica” i stručnjaci opšte prakse iz ispodcenzusnog SNP-a

U obrazloženju za zakonski akt predlagači iz redova SNP-a navode da je riječ o poreskom mehanizmu koji ima za cilj da spriječi zloupotrebe koje nastaju, najčešće kada pravno lice pozajmljuje sredstva osnivaču ili nekom dugom povezanom licu a isto ta sredstva nikada ne vrati.

„Jedini način da pravno lice dođe ponovo u posjed tih sredstava je da tuži vlasnika ili povezano lice što se nikada ne desava. Na ovaj način dolazi do namjerog umanjivanja poreske osnovice poreza na dobit, odnosno vrši se izbjegavanje plaćanja ovog poreskog oblika“.

Kakve posljedice će imati ovo novo zakonsko rješenje za punjenje budžeta države na račun ionako opterećene privrede, pokazaće vrijeme. Posljednje dvije Vlade hvalile su se paketima pomoći privredi, dok nove namete uvode pred praznike, u hrpi drugih zakona. Izbjegavanjem da stručna i laička javnost da svoje mišljenje, dovode se u zabludu svi, a posebno oni na koje se zakoni odnose.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
19.01.2023-09:32 09:32

Nije ovo uveo snp. Podmetnuo im ministar finansija jer oni nemaju znanje da procijene šta je predlog. Samo što su ovako opteretili svoj dio privrednika više nego bemax…

Tara
19.01.2023-10:28 10:28

Birali su Litijase..pa eto im..

Hihi
19.01.2023-21:51 21:51

Kad vuk navuce jagnjece runo,bumo vidjeli i sto ne sanjamo .
Fasiste nijesmo trazili no su nas izabrali,a j…o….