Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Nova ljevica pita: Da li će doći do gašenja crnogorske komercijalne avijacije?

Napominju da se postavlja pitanje opravdanosti osnivanja nove nacionalne kompanije

Nakon što je Ministarstvo kapitalnih investicija predstavilo devetomjesečni izvještaj o poslovanju preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, prema kojem je Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS poslovao sa najvećim neto gubitkom od 3,4 miliona eura, oglasili su se iz Građanskog pokreta Nova Ljevica.

Iz te partije pitaju da li će zbog “ishitrenih i nestručnih poteza Vlade doći do gašenja crnogorske komercijalne avijacije”.

“Iz pomenutog izvještaja se vidi da je deset preduzeća u većinskom državnom vlasništvu poslovalo negativno,pri čemu je CEDIS poslovao sa najvećim gubitkom. Uprkos tome, broj zaposlenih u ovoj kompaniji je uvećan za 18 odsto”, navedeno je u saopštenju.

Prema njihovim riječima, posebno ih iznenađuje negativno poslovanje novoosnovane nacionalne avio kompanije To Montenegro, kako navode,  “ako uzmemo u obzir da su prije devet mjeseci ministri Bojanić, Spajić i Milatović najavljivali rentabilnu kompaniju koja posluje na zdravim tržišnim osnovama i čije će osnivanje državu koštati 0 eura”.

“Evidentno je da kompanija nije osnovana sa 0 eura jer nedugo nakon osnivanja je usvojen akcioni plan Vlade Crne Gore sa osnivačkim kapitalom od 30 miliona eura u kojem je uračunata kupovina dva aviona. Nejasno je zašto javnosti do današnjeg dana nije prezentovan kupo-prodajni ugovor,a u izjavama ministara Spajića i Milatovića decidno stoji da su ušteđeli državu 43 miliona eura na konto štetnih ugovora o rentiranju vazduhoplova kod prethodnog poslodavca,tj. Montenegro Airlines-a”, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko stoji ova činjenica vezana za štetnost ugovora,, pitaju iz Partije, zašto resorno ministarstvo, kao i ministarstvo finansija koji stoje iza tih tvrdnji, nije procesuiralo odgovorna lica?

Takođe, napominju,  detalji kupo-prodajnog ugovora su interesantni jer bi se saznao status kupljenih komponenti “koje čine jedan vazduhoplov, prvenstveno mislimo na motore”.

“Nejasno je pravdanje gubitka nove kompanije od strane ministra Bojanića koji se poziva na opstrukciju od strane Montenegro Airlines-a u stečaju, a javnosti je poznato da je MA u stečaju nudio svesrdnu saradnju radi umanjenja troškova nastalih na osnovu angažovanja trećih lica (konsultantske usluge,održavanje i iznajmljivanje aviona). Logično je da bi uspostavljanjem nuđene saradnje novčana izdvajanja bila znatno manja, novac bi ostao u Crnoj Gori uz upošljavanje domaće radne snage i resursa, ako se zna da je u vremenu od formiranja nove Vlade bezmalo 30.000 radnika ostalo bez posla”, dodaje se u saopštenju.

Napominju da se postavlja  pitanje ”opravdanosti osnivanja nove nacionalne kompanije”.

“Sagledavajući činjenicu da se Vlada Crne Gore odlučila na masovni turizam zbog pandemije, računajući prvenstveno na goste iz okruženja, a i sa drugih emitivnih tržišta, postavlja se pitanje opravdanosti osnivanja nove nacionalne kompanije koja neće do kraja godine prevesti ni 100.000 putnika. Čini se da je jedini pobjednik u ovoj priči izvršni direktor To Montenegra, gospodin Todorović koji će uprkos gubicima ostvariti bonuse zagarantovane ugovorom iako su benefiti po crnogorsku privredu više nego upitni”, dodaje se u saopštenju.

Pa poručili sljedeće:

“Na kraju našeg reagovanja, kao zaključak iz gore navedenih činjenica, plašimo se da je neminovnost gašenje crnogorske komercijalne avijacije, za što će isključivi krivac biti Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Krivokapićem”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve