Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Nastavljeno utvrđivanje crnogorske trase Jonsko-jadranskog gasovoda

Crna Gora radi i na projektima izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz hidroelektrane, vjetro i solarne elektrane

Aktivnosti koje imaju za cilj utvrđivanje trase Jonsko-jadranskog gasovoda na crnogorskoj teritoriji nastavljeni su, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

U tom resoru navode da se radu i na stvaranju uslova za završetak idejnog projekta i drugih aktivnosti neophodnih za realizaciju tog projekta. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić istakao je da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza koje imaju kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u EU.

“Pored usklađivanja propisa sa legislativom Evropske unije iz oblasti energije, životne sredine, klime, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i konkurencije, Crna Gora intenzivno radi na realizaciji projekata izgradnje proizvodnih, prenosnih i distributivnih elektroenergetskih objekata. Naročito je važna izgradnja podmorske elektroenergetske interkonekcije između Crne Gore i Italije, koja je puštena u komercijalni rad krajem 2019. godine”, kazao je Bojanić na Ministarskom sastanku Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora, kojim predsjedava Republika Azerbejdžan.

On dodaje da Crna Gora radi i na projektima izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz hidroelektrane, vjetro i solarne elektrane. Kako ukazuje, situacija u oblasti u Crnoj Gori je znatno drugačija.

“Nije razvijeno tržište prirodnog gasa, pa ni infrastruktura koja bi podržala njegovo korišćenje, međutim Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine jasno prepoznaje prirodni gas kao važan energent, koji bi trebalo da doprinese diversifikaciji crnogorskog energetskog miksa. Mogućnosti korišćenja prirodnog gasa kao supstitucija za druge oblike energije su velike, a posebno za upotrebu električne energije i uglja za grijanje i hlađenje. Imajući u vidu da u poređenju sa ostalim fosilnim gorivima prirodni gas ima najmanji koeficijent emisije ugljendioksida po jedinici oslobođene energije, da manje zagađuje okolinu i lako se koristi, ovaj energent predstavlja ekološki najprihvatljivije gorivo ne samo za Crnu Goru, već i na globalnom tržištu“ pojasnio je ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore”, rekao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, o značaju Jonsko-jadranskog gasovoda govori i činjenica da se ovaj projekat nalazi na listama projekata od zajedničkog interesa između ugovornih strana Energetske zajednice i država članica Evropske unije.

“Kao i u drugim oblastima, pandemija COVID 19 prouzrokovala je kašnjenje u realizaciji planiranih kao dio Južnog gasnog koridora, od velikog je značaja za Crnu Goru, jer je ovaj projekat prepoznat kao najpovoljnija opcija za gasifikaciju Crne Gore i najbolja opcija za distribuciju mogućih sopstvenih gasnih rezervi. U skladu sa tim, mi ćemo nastojati da damo puni doprinos njegovoj uspješnoj realizaciji”, zaključio je Bojanić tokom obraćanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve