Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Realizovali većinu preporuka državnih revizora

U inicijalnom izvještaju revizori su za period kada je na čelu Ministarstva ekonomije bila Dragica Sekulić dali negativno mišljenje na pravilnost poslovanja zbog kršenja više zakona i drugih propisa, kao i uslovno mišljenje na finansijski izvještaj za 2020. godinu

Od 20 preporuka koje je Državna revizorska institucija (DRI) dala u reviziji finansija i poslovanja nekadašnjeg Minstarstva ekonomije za 2020. godinu, pravni sljedbenici tog resora Ministarstvo ekonomskog razvoja i turima (MERT) i Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) realizovali su ukupno 15, četiri djelimično, dok se revizori u status jedne nijesu mogli uvjeriti. Na čelu MERT-a i MKI-a su Goran Đurović i Ervin Ibrahimović.

U inicijalnom izvještaju revizori su za period kada je na čelu Ministarstva ekonomije bila Dragica Sekulić dali negativno mišljenje na pravilnost poslovanja zbog kršenja više zakona i drugih propisa, kao i uslovno mišljenje na finansijski izvještaj za 2020. godinu.

Utvrđeno je da u to vrijeme ovaj resor nije poslovao u skladu sa zakonima o upravljanju i unutrašnjim kontrolama, budžetu i fiskalnoj odgovornosti, državnoj imovini, porezu na dohodak fizičkih lica, državnim službenicima i namještenicima, koncesijama, državnoj revizorskoj instituciji, te javnim nabavkama. Revizori su i tada ukazali da se ne pravi razlika između zapošljavanja i ugovora o djelu, za koje je te godine isplaćeno skoro 230 hiljada eura, imajući u vidu da su brojna lica angažovana na puno radno vrijeme i duži period.

Tako će DRI nastaviti da prati realizaciju preporuka koje se odnose na upoređivanje računovodstvene evidencije sa Glavnom knjigom državnog trezora, usaglašavanje stanja sa dobavljačima i kupcima, predaju IOPPD obrazaca u zakonskom roku, te formiranje radnih grupa i utvrđivanje da li je riječ o redovnim poslovima, Revizori se nijesu mogli uvjeriti da li MERT u okviru programa podsticaja investicija kontroliše da li se sredstva namjenski koriste.
MERT će u roku od pola godine DRI morati ponovo da izvijesti o statusu ovih preporuka.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve