Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Medojević: Cijena električne energije ne treba da bude ista za sve

Kako navodi, ideja da se svi korisnici električne energije subvencionišu preko netržišne cijene električne energije nije dobro ni pravedno rešenje

Politika subvencionisanjasvih korisnika elektricne energije nije adekvatan odgovor na globalne poremećaje na energetskom tržištu, poručio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Kako navodi, ideja da se svi korisnici električne energije subvencionišu preko netržišne cijene električne energije nije dobro ni pravedno rešenje.

Na ovaj način, ističe, veće subvencije u aposlutnom iznosu dobijaju veći potrošači električne energije, koji se sa niskim netržišnim cijenama stimulišu na veću potrošnju.

“Tarifna politika u uslovima krize treba da destimuliše visoku potrošnju. Posebno ako se radi o nekim potrošačima koji na račun jeftine subvencionisane električne energije prate ekstra profite, kao npr. oni koji “rudare” kriptovalute.

Za veću potrošnju električne energije koja podrazumijeva lični komfor, luksuz , ili visoko profitabilne poslove, cijena električne energije treba da bude tržišna. Za ljude koji žive ispod linije ekstremnog siromaštva, EPCG u sradnji sa Vladom treba da obezbjedi besplatan minimalni paket električne energije koji će biti dovoljan za pokrivanje elementarnih potreba jedne porodice, bez grijanja”, naveo je Medojević.

Očigledno je, dodaje, da je neophodno prilagoditi tarifnu politiku i politiku subvencioniranja kroz netržišnu cijenu električne energije, uslovima globalne energetske krize.

“Ne može ista cijena struje za Mila Đukanovića koji ima milijarde i za nekog građanina koji živi ispod linije ekstremnog siromaštva ili porodicu koja ima prihode od 450 eura”, ističe Medojević.

Na kraju, kaže on, EPCG je akcionarsko društvo koje posluje po tržišnim principima, ima i manjinske akcionare koje samo zanima vrijednost akcija EPCG i koji mogu pokrenuti akcionarske tužbe za odluke menadžmenta koje ugrožavaju njihove intrese i smanjuju vrijednost kapitala društva i vrijednost akcija.

“Socijalna politika se vodi preko Vlade i lokalnih samouprava, a ne preko EPCG. Javni interes je da EPCG obezbijedi redovno i sugurno sndbjevanje električnom energijom građane i privredu.

Subvencionisanje potrošača kroz netržišnu cijenu električne energije znači da će gubitke morati da pokrije ili EPCG ili država kao većinski vlasnik”, kaže Medojević.

Ovaka politika širokog subvencionisanja cijene električne energije mogu dovesti do restrikcija zbog nestašica električne energije koje možda neće uopšte biti u ponudi na berzi , bez obzira na kotacije na berzi, dodaje u saopštenju.

“Zato i Vlada i rukovodstvo EPCG moraju da budu veoma oprezni i da politiku subvencionisanja definišu na pravedan, transparentan i održiv način. Politika cijena treba da zaštiti socijalno najugroženije gradjane, obezbjedi normalno fukcionisanje EPCG, stimuliše štednju i destimuliše neracionalno trošenje energije. Jednačina nije nimalo jednostvna, ali je moguća”, poručio je.

Ista subvencionisana cijena, dodaje Medojević, za sve nije pravedno, efikasno ni održivo rešenje.

“Program Evropa Sad je otvorio sezonu populizma i socijalne demagogije koju su građani svesrdno prihvatili, ne razmišljajući o posljedicama i troškovima. Ovaj stampedo je sad nemoguće zaustaviti. Sve dok država ne bankrotira. A tada će biti kasno za optimalna rešenja.

Tada će morati da se režu troškovi, bez milosti i bez mogućnosti Vlade da utiče na mjere štednje koje će diktirati povjerioci. Sve više i sve brže ulazimo u katastrofalni grčki scenario nekontrolisane javne potrošnje i zaduživanja, koji ima samo jedan epilog”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve