Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kriptovalute u padu zbog propasti goleme kineske kompanije

Izgleda da su dionička tržišta zabrinutija oko objave stope inflacije za 11. mjesec u SAD-u, što će biti objavljeno kasnije tokom dana. 

Cijene kriptovaluta su pale zbog opšt rasprodaje, podstaknute brigom o tome da će propast kineskog nekretninskog diva Evergrande Group ujedno podstaknuti i svjetsku krizu.

Bitcoin je pao na 48.000 dolara, nakon što se počeo oporavljati i nakon što je držao vrijednost od oko 50.000 dolara zadnjih dana. Eter je u padu više od 6%, ispod 4100 dolara. Cardano i Solana su u minusu 5-6%, Dogecoin i više, dok su Decentraland i Stellar izgubili skoro 10% vrijednosti. Cijelo tržište je u crvenom od trenutka kada je objavljen (pred)bankrot Evergrandea, piše Index.

Sve veća povezanost finansijskih tržišta s kriptovalutama

S druge strane, berze praktički ni na koji način nisu reagovale na propast kineskog giganta. Čak i berza u Šangaju nije imala nikakvu reakciju, kao ni ostatak azijskih berzi. Za sada berze procjenjuju da će se potpuni bankrot Evergrandea (trenutno su u fazi koju se može nazvati “predbankrot”) izbjeći ili će kineska vlast sanirati i ograničiti širenje negativnih učinaka na ostatak ekonomije. Izgleda da su dionička tržišta zabrinutija oko objave stope inflacije za 11. mjesec u SAD-u, što će biti objavljeno kasnije tokom dana.

Iako nije rijetkost da kriptovalute ne rastu/padaju u skladu s dionicama, povezanost je sve jača i korelacija je relativno jaka još od početka prošle godine. Razlog je taj što kriptovalute sve više postaju dio finansijskog tržišta i investitori koji učestvuju na berzama sve više ulažu i u tržišta kriptovaluta. Propast Evergrandea je, izgleda, izuzetak tog pravila, ali to ne mijenja činjenicu da kriptovalute postaju sve više isprepletene s finansijskim tržištima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve