Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Kad eksperti blamiraju državu

Svjetska izložba (Expo) je najznačajnija međunarodna izložbu koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu. Uobičajeno je da zemlje učesnice predstavljaju najbolje državne ideje, iskustva i najbolje prakse na temu predmetnog Expoa.

Iako je bilo pompezno najavljeno da će obilježavanje Nacionalnog dana Crne Gore na Expo u Dubaiju 6. februara uveličati crnogorska delegacija predvođena premijerom Zdravkom Krivokapićem, Vlada Crne Gore je u posljednji čas i bez obrazloženja, na sjednici u srijedu, promijenila sastav delegacije pa će u Ujedinjene Arapske Emirate putovati, umjesto prvog čovjeka izvršne vlasti, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sa nekoliko saradnika, piše Pobjeda.

Brzopotezne izmjene plana, sastava i nivoa crnogorske delegacije za posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima svojevrsni su diplomatski ispad i nepoštovanje zemlje domaćina.

Ova epizoda pokazuje odsustvo poznavanja elementarnih diplomatskih pravila, ali je i svjedočanstvo neuravnoteženog i neznavenog odnosa crnogorskih zvaničnika prema važnim partnerima Crne Gore. Ujedinjeni Arapski Emirati su među deset najznačajnijih investitora u Crnoj Gori: od 2007. godine uložili su u razne projekte – 363 miliona eura.

Da sve bude interesantnije, prije samo dvadesetak dana, početkom januara, Ministarstvo ekonomskog razvoja je na sva zvona popularisalo dolazak brojne delegacije ,,na najvišem nivou“ 6. februara kada se organizuje Nacionalni dan Crne Gore u Dubaiju.

“Taj događaj biće ujedno i najvažniji za našu zemlju na Expo 2020 Dubai, a osim centralne ceremonije, tokom dvodnevnog obilježavanja biće održani biznis forumi, organizovan umjetnički program, a Nacionalna turistička organizacija predstaviće turističke potencijale naše zemlje brojnim predstavnicima turističke privrede. Proslavi Nacionalnog dana prisustvovaće delegacija Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, a biće upriličen i poseban kulturni program kojim ćemo dočarati bogatstvo i raskoš talenata naše zemlje “, najavljuje se u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja.

Tako je, valjda, trebalo da bude. Čak je krajem januara diplomatskim putem i najavljen sastav državne delegacije koju predvodi Zdravko Krivokapić, osim premijera za Dubai je trebalo da putuju: Jakov Milatović kao predsjednik Organizacionog odbora, te ministri Milojko Spajić i Mladen Bojanić te ministarke Jelena Borovinić Bojović i Vesna Bratić.

Skupa s njima, bilo je planirano da 6. februara Expo posjeti i Dejan Vukšić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, valjda kao neka posebna vrsta bezbjednosne zaštite ili provjere.

No, od prije tri dana, nova je ,,direktiva“: ide samo ministar Milatović sa saradnicima, o čemu su tek u četvrtak obaviješteni domaćini u Dubaiju.

KRŠENJE DOBRE PRAKSE

Moguće da je glasanje o povjerenju Vladi Zdravka Krivokapića poremetilo planove, ali to nije opravdanje za blamažu koju su ,,eksperti“ priredili Crnoj Gori u očima međunarodne javnosti. Ovim se činom dramatično odstupa od prakse, uobičajene za državne delegacije na Expou.

Svjetska izložba (Expo) je najznačajnija međunarodna izložbu koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu. Uobičajeno je da zemlje učesnice predstavljaju najbolje državne ideje, iskustva i najbolje prakse na temu predmetnog Expoa.

Zato sve države vode računa da i državne delegacije budu na najvišem nivou: uvijek ih predstavlja predsjednik ili premijer, a u parlamentarnim monarhijama neko iz vladarske porodice.

Crna Gora je od početka poštovala taj nepisani protokol. Organizacioni odbor za Expo 2020, koji je od 2017. godine obavljao pripreme, radio je i na organizaciji obilježavanja Nacionalnog dana. Po ranije utvrđenoj praksi, crnogorsku državnu delegaciju trebalo je da predvodi predsjednik države, koji zemlju predstavlja u inostranstvu i koji je jedini neposredno biran na državnu funkciju.

Tako je bilo ranije. Crnogorsku delegaciju na svjetskim izložbama u Šangaju i Milanu predvodio je tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Kako se Expo u UAE organizuje u periodu 1. oktobar 2021 – 1. april 2022. kada u Crnoj Gori nema nacionalnog praznika, određen je – u konsultacijama sa kabinetom predsjednika Mila Đukanovića i organizatorima Svjetske izložbe u Dubaiju – 6. februar kao Nacionalni dan Crne Gore.

Promjene na političkoj sceni koje su se odigrale nakon 30. avgusta 2020. uslovile su i značajne promjene strategije.

Prvo je nova vlast otkazala učešće na Svjetskoj izložbi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U saopštenju Vlade Zdravka Krivokapića od 23. marta se ističe da Crna Gora ,,nema sredstava“ da učestvuje na Expou u Dubaiju i to je građanstvu predstavljeno kao ,,racionalizacija nepotrebnih troškova“.

Nova vlast se nije okretala na domaće kritike i sugestije iz inostranstva da će Crna Gora biti jedina od 192 države koja je odustala od već planiranog nastupa, iako je sve uredno prijavljeno, projekat sačinjen i Organizacioni odbor već završio puno posla. Nije pomogla ni ponuda domaćina da se pomogne u organizaciji nastupa Crne Gore…

Ali, mjesec kasnije, 23. aprila crnogorska javnost je obaviještena da je Crna Gora promijenila odluku! Formiran je novi Organizacioni odbor za Svjetsku izložbu Expo 2020 (zbog pandemije je odgođena za godinu, otuda godina 2020), obećano je da će sve pripreme biti na vrijeme završene, a javnost je obaviještena da je ,,Vlada za generalnog komesara izložbe odredila princa Nikolu Petrovića Njegoša, predstavnika potomaka dinastije Petrović Njegoš i predsjednika Fondacije Petrović Njegoš“.

Ispostavilo se da je Organizacioni odbor i glavni menadžer za međunarodne učesnike Expo 2020 Omar Shehadeh ponudio veliku pomoć timu koji radi na pripremi učešća Crne Gore na Expo te da je omogućio da se crnogorski paviljon podijeli i da se zadrži polovina prostora veličine oko 250 kvadratnih metara, a da će sve troškove pregrađivanja paviljona snositi – organizator.

Prvi potezi novog Organizacionog odbora otkrili su da suština nije bila u nedostatku novca, već u – pokazivanju moći nove vlasti.

Tako je novi Organizacioni odbor, na čijem je čelu Jakov Milatović, odmah promijenio novi sastav crnogorske delegacije. Jedna je promjena bila ključna: umjesto da na čelu bude predsjednik države Đukanović, odlučeno je da prvi čovjek državne delegacije bude – predsjednik Vlade Krivokapić.

Potez je bio dvostruko motivisan: da se predstavniku stare vlasti, Đukanoviću – kojeg nijesu mogli da promijene u ,,talasu promjena“ – bjelodano pokaže da je on politička prošlost, a da se, istovremeno, inauguriše Krivokapić kao predstavnik nove vlasti i nove političke budućnosti Crne Gore.

Tako je bilo planirano, ali se tako nije odigralo. Nepunih deset mjeseci kasnije, samo tri dana prije glasanja o nepovjerenju kabinetu Zdravka Krivokapića, Vlada Crne Gore je na sjednici koja je održana 2. februara odlučila da, umjesto premijera, Dubai ,,vidi“ ministar Milatović.

Vjerovatno da u Vladi nijesu željeli da Krivokapića izlažu ,,duševnim bolovima“ i da u zvaničnu posjetu ide kao – smijenjeni premijer. A to što će ,,eksperti“ još jednom blamirati državu Crnu Goru – za to, izgleda, nikoga i nije briga. Za ovih četrnaest mjeseci bilo je toga mnogo, pa valjda Milatović i Spajić cijene da još jedna diplomatska bruka neće biti neko iznenađenje.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve