Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Crna Gora među najboljima u reformama energetskog sektora

Diskusija se fokusirala na napredak Crne Gore u transponovanju EU paketa čiste energije, strategiju postepenog izbacivanja uglja, obnovljivu energiju i trenutnu situaciju na energetskom tržištu

Crna Gora ima dobre rezultate u reformama energetskog sektora, jedna je od najboljih na tom polju u Energetskoj zajednici. Uprkos izazovima u snabdijevanju energijom, Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da sprovodi zelenu energetsku tranziciju skladu sa Evropskim zelenim dogovorom, kazao je  potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija nadležan za pitanja enegetike Ervin Ibrahimović u toku sastanka sa direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkowskim.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Admir Šahmanović.

“Diskusija se fokusirala na napredak Crne Gore u transponovanju EU paketa čiste energije, strategiju postepenog izbacivanja uglja, obnovljivu energiju i trenutnu situaciju na energetskom tržištu”, kazali su iz tog resora.

Direktor Lorkovski je istakao prioritete na nivou Energetske zajednice, uključujući usvajanje energetskih i klmatskih ciljeva za 2030. i sprovođenje mjera Mape dekarbonizacije.

“Crna Gora ima dobre rezultate u reformama energetskog sektora, jedna je od najboljih na tom polju u Energetskoj zajednici. Uprkos izazovima u snabdijevanju energijom, Vlada Crne Gore je čvrsto opredijeljena da sprovodi zelenu energetsku tranziciju skladu sa Evropskim zelenim dogovorom. Veoma cijenimo podršku Sekretarijata koji nam pomaže da izazove energetske tranzicije pretvorimo u prilike”, kazao je Ibrahimovića.

Lorkowski je naglasio da je današnji sastanak “bio veoma produktivan”.

“Imali smo priliku da razmijenimo informacije i razgovaramo o napretku Crne Gore u procesu zelene energetske tranzicije i razmotrimo otvorena pitanja sa ministarstvom i ključnim akterima u energetskom sektoru, uključujući kako osigurati usklađenost sa Direktivom o industrijskim emisijama. Identifikovali smo mjere koje su potrebne da bi energetska tranzicija u Crnoj Gori, a posebno u regionu uglja, bila uspješna”, istakao je Lorkowski.

Tokom posjete, dodaju iz resora, direktor je održao uvodne sastanke sa menadžmentima ključnih energetskih kompanija uključujući Regulatornu agenciju za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN), Crnogorsku berzu električne energije (BELEN), Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), Crnogorski elektrodistrubutivni sistem (CEDIS), Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGS). U pratnji direktora Energetske zajednice bio je i zamjenik direktora Borko Raičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve