Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Grčki scenario je blizu

Je li i u Crnoj Gori strah od grčkog scenarija opravdan? Hoće li najavljeni rast plata bez pokrića brzo dovesti do bankrota? Šta će biti sa zdravstvenim uslugama kada se zdravstvenom sistemu ukinu prihodi od doprinosa? Kako će se sve to odraziti na društvo već uzdrmano dubokim podjelama?

Stav

Mirka Dević, urednica Gradske televizije

Uprkos brojnim kritikama opozicionih poslanika, ali i predstavnika vladajuće većine, predlog Zakona o budžetu za 2022. godinu dobio je podršku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Pojedini poslanici upozoravaju da, usvoji li se ovakav nacrt budžeta, Crnu Goru čeka grčki scenario. Šta to tačno znači?

Zbog visokog javnog duga nastalog, pored ostalog, i zbog ogromnih i nerealnih bonusa na plate, Grčka se zaduživala po visokim kamatnim stopama. U jednom trenutku, dug je dostigao 130 odsto BDP-a, pa je država bankrotirala. Umjesto blagostanja, nastao je haos. Penzije i plate u javnom sektoru su smanjene, subvencije ukinute, privredni rast je stagnirao, a nezaposlenost enormno rasla. Banke i pošte nijesu radile i po nekoliko dana. Sjećate li se slika grčkih gradova zatrpanih smećem, vijesti o socijalnim nemirima, o porastu kriminala i broja samoubistava? Opet se govorilo – dužan kao Grčka.

Je li i u Crnoj Gori strah od grčkog scenarija opravdan? Hoće li najavljeni rast plata bez pokrića brzo dovesti do bankrota? Šta će biti sa zdravstvenim uslugama kada se zdravstvenom sistemu ukinu prihodi od doprinosa? Kako će se sve to odraziti na društvo već uzdrmano dubokim podjelama? Da li se iza ovakvog budžeta krije neznanje ili zla namjera? Je li ovaj pogubni budžet zaista nastao u kabinetu ministra finansija ili je kreiran izvan Crne Gore, i to sa jasnim ciljem – da se crnogorska ekonomija uništi, a država proglasi nesposobnom da funkcioniše samostalno? Da li je krajnji cilj ovog eksperimenta da se sudbina Crne Gore, nakon gotovo tri decenije, ponovo veže za samoproklamovanog Vučićevog ekonomskog tigra na Balkanu?

I u Vladi i u Skupštini svjesni su da je ovakav budžet na duže staze neodrživ. Skloni jeftinom politikanstvu i populizmu, pojedini poslanički klubovi licitiraju sa minimalnom zaradom, otvoreno prizanjući da se, citiram, „sprdaju“. Sa kim? Sa državom Crnom Gorom? Sa njenim građanima i njhovim sudbinama?

Vladajuća većina glasaće za ovakav budžet. Neki od njih dići će ruku protiv svoje volje jer je, sami to kažu, „ovaj antidržavni i veleizdajnički bužet“, kraj citata, put u sigurnu propast Crne Gore. U međuvremenu, građanima su u ruke uvalili igračku kalkulator. Zabavljeni računanjem budućih zarada, dio građana još ne shvata da jurišamo ka ivici ponora. Grčki scenario je blizu. Kada se sve sruši, ministri Spajić i Milatović biće daleko.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Backovic E.
25.12.2021-23:04 23:04

Boga mi gosp. Je potpuno u pravu ili cemo ubrzo shvatiti da je to i bila. A sta je “Bog” dao CG. Dao je idealan odnos zemlje i ljudi. 45 stanovnika po km2! Sumom je pokriveno 40% teritorije, sto je resurs par excellence!! 293 km morske obale!! Sredisnji dio sa 5.270 km2 poljpriv. zemljista. Obilje vode, sunca i dobre zemlje gdje bi tri 3 zetve ili berbe godisnje uz dobro upravljanje bile normalne! Uz sve to, pa cijela CG je jedam mali grad na obali mora, sa velikom lukom i formiranim komunikacijama!! Bez ikakve dileme CG moze biti zemlja svakojakog… Pročitaj više »