Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Filipović: Neophodan novi Fond PIO

 Filipović aktuelni ekonomski momenat vidi kao preloman i ističe da je neophodno formirati stabilnu Vladu, jer bez političke nema ni ekonomske stabilnosti

Penzije se ne mogu ukinuti šta god da se desi, poručio je Oleg Filipović, ekonomski analitičar, u emisiji „Kontakt“ RTV Nikšić, komentarišući najave da bi moglo doći do ukidanja doprinosa za penzije. Kako napominje, penzioneri ne treba da brinu, jer će penzije primati, ali je potrebna revizija odnosno ekonomska i pravna reforma Fonda PIO, da bi se vidjelo gdje je nestala imovina.

„Trebalo bi napraviti nov, efikasan Fond. Prvo da uradimo reviziju ekonomsku i pravnu – gdje je nestala imovina i kapital, da li se može nadomjestiti. Iskoristiti poziciju jedna plata – jedna penzija pa da vidimo kako uvećati na jedna plata – dvije penzije da bi se stvorila varijanta za investicije u realnom smislu. Takođe, neophodno je i definisati nasljedno pravo, jer ako ulažemo novac naša djeca imaju pravo da taj novac koriste“, smatra Filipović.

Filipović aktuelni ekonomski momenat vidi kao preloman i ističe da je neophodno formirati stabilnu Vladu, jer bez političke nema ni ekonomske stabilnosti.

„Preloman je u smislu kreiranja novog sistema, koji mora da bude fleksibilan. Nova Vlada mora da uradi ono što nijedna prije nje nije – da pređe sa tehničkog na strateško poslovanje i stratešku promjenu sistema. Naš sistem ima tri osnovne slabosti: bankarski sistem, penzioni i socijalni i treća je velika stopa zaposlenosti u javnoj upravi potpuno nerealna u odnosu na naše potrebe. Želim da vjerujem da će nova Vlada krenuti tim putem, jer su potrebni profesionalni a ne partijski kadrovi, jer kad imate partijsko zapošljavanje onda imate i neznanje“, poručio je Filipović.

Izvorrtnk.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve