Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

PETINU CRNE GORE ČINE PENZIONERI: Hoće li ukidanjem Fonda PIO biti ugrožena njihova egzistencija?

Kada je riječ o povećanju penzija - povećane su one najniže, dok je ostatak penzionera ostao bez povećanja. Cijene svakodnevno rastu, a njihovi prihodi su isti.

“Ja sam svoju penziju pošteno zaradio, a kako stvari idu strah me je da ne ostanem bez nje”, kazao je Božidar iz Podgorice.

Božidar je jedan od 124.000 penzionera, koji čine petinu stanovništva Crne Gore, sa kojim je razgovarao novinar Portala Aktuelno. Njegov strah, ali i svih ostalih pripadnika ove populacije opravdan je nakon najava Pokreta Evropa sad (PES) da će ukinuti doprinose za penzijsko osiguranje.

Čelnik ovog pokreta Milojko Spajić, koji je već viđen kao budući premijer, smatra da će na ovaj način obezbjediti realizaciju projekta “Evropa sad 2”, koji podrazumijeva povećanje plata na 1.000 eura, penzija na 450, punu zaposlenost i sedmočasovno radno vrijeme. Ukratko – ostvarenje demagoške bajke.

Slično je urađeno prilikom realizacije projekta “Evropa sad 1” kada je ukidanjem doprinosa za zdrastveno osiguranje došlo do povećanja plata zaposlenih.

Milojko Spajić: Ukinućemo doprinose na zdravstvo, neoporezivi dio 700, minimalac 450, a prosječna zarada 700 eura

Međutim, penzioneri su itekako osjetili negativne posljedice ovog projekta. Smatraju da su ukidanjem doprinosa za zdrastvo lišeni kvalitetnog liječenja.

“Injekciju, gaze i tufere sam morao da kupujem o svom trošku”, kazala je osamdesetodvogodišnja Velika za Aktuelno.me, dodajući:

“Danas se bojim da ako bude isto i sa Fondom PIO da ću ostati i bez penzije”.

Najava Pokreta Evropa sad o ukidanju doprinosa za penzije unijela je strah kod penzionera

Komentarišući postupak ukidanja doprinosa za zdrastveno osiguranje, eknomski analitičar Oleg Filipoviić ističe da ovaj potez treba posmatrati kroz njegove efekte.

“Prije ukidanja doprinosa postojali su gubici na tržištu ljekova, a po ukidanju svi minusi su pokriveni – što znači da su rezultati pozitivni. Mislim da je to slučaj i sa Fondom za penziono osiguranje. Neophodno je uraditi reviziju poslovanja”, kazao je Filipović za Aktuelno.

Potrebna stabilna Vlada

Filipović aktuelni ekonomski momenat vidi kao preloman i ističe da je neophodno formirati stabilnu Vladu, jer bez političke nema ni ekonomske stabilnosti.

On je napravio komparaciju sa fondovima u Francuskoj i Njemačkoj, gdje je bilo oprečnih mišljenja javnosti i ministara finansija, a širom Francuske i nereda.

“Penzione reforme u Francuskoj počele su podizanjem starosne granice sa 64, na 65 godina – što je izazvalo nerede, štrajkove, zato što su građani svijesni da je to posljedica nemogućnosti da jedno radno mjesto pokriva četiri penzije. Iz istog razloga u njemačkoj je starosna granica podignuta na mislim – 70 godina. Ovim potezima je došlo do ozbiljnog razmimoilaženja u mišljennjima ministara finansije Francuske i Njemačke po pitanju reformi penzionog sistema”, kazao je Filipović.

Filipović: Neophodno formirati stabilnu Vladu, jer bez političke nema ni ekonomske stabilnosti

Formiranje novog Fonda

Filipović smatra da je neophodno formirati novi Fond.

“Neophodno je iskoristiti ovaj trend, u kome bi se otvorili elektronski računi građana – a oni bi dobijali godišnje informacije o visini njihovih ulaganja, projekiciji njihove penzije u datim okolnostima. Da bi jedan penzioni fond normalno funkcionisao, neophodno je da jedno radno mjesto u najmanju ruku pokriva dvije penzije, a u normalnim okolnostima tri, u odnosu na malo tržište kao što je naše”, zaključio je FIlipović.

Do povećanja plata, prema planu Milojka Sapjića i njegovog PES-a, došlo bi se smanjenjem ili potpunim ukidanjem doprinosa za penzijsko osiguranje i prelivanjem tog novca iz državnog budžeta na plate zaposlenih. Tačnije servisiranje penzija, za koje godišnje treba obezbijediti preko 537 milina eura, išlo bi iz državnog budžeta.

Obećanja koja se nude građanima dolaze u trenutku kada je tehnička Vlada Dritana Abazovića predvidjela zaduženje 500 miliona eura, a inflacija u prvim mjesecima ove godine bila do 17 procenata. Taj recept još nijedna zemlja nije primijenila, a jedini primjer gdje su plate povećavane iz zaduženja je Grčka. Poznato je kako se to završilo, a kakav će se scenario odigrati u Crnoj Gori – ostaje da vidimo.

K.P.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mitar
04.07.2023-08:33 08:33

Pa naravno da nece!!!! Vucic ce da salje ! Dobro ako ce plate da budu 1000 nek penzije budu 500. Jel posteno? Ja mislim da jes!!!! E slusaj sad ovo. Svakome ko vjeruje i ove petske fore treba da se smijemo u lice! Ali nije isto smijat se dzabalebarosu iz bokeske i penzioneru koji je krvavo zaradio to malo leba!!! Ali ako u to vjeruje moramo mu se sprdat!!!! Dobro, pa kojega cemo vise da dizemo na sprdnju( jer nista drugo vise ne moze da se uradi,gotovo je)? Parazita iz bokeske ili penzionera?

Kotor
04.07.2023-08:50 08:50

U ovome se neće svi prepoznati a da podsjetim ove koji hoće. Ranih 90-tih doveli ste na vlast Tri Amigosa (bolje i 10 maraka penzije od šverca cigara nego ništa). Sjećate se? Ne sjećam se da je iko odbio penziju od tog izvora finansiranja. Sve koji su bili protiv Tri Amigosa nazvali ste ustašama. Daanas kad nam rzvaljuju državu, kradu istoriju, pljačkaju grobove vi se javljate – što će biti sa mojom penzijom? Podrepnice jedne najvažnije da vama ne fali u vagan.

Pero pčelar
04.07.2023-11:17 11:17

Deficit fonda zdravstva je trenutno 365 miliona od čega je 185 miliona prihoda koji su ostvarivali od ukinutih doprinosa. Tako ce biti i sa ukidanjem doprinosa za fond Pio. Sav novac mora se nadoknaditi iz budzeta novim zaduzivanjem ili povecanjem pireza i akciza. A gospodin Filipovic je cec formirao novi dobrovoljni penzijski fond uz amin Spajica…toliko o ovom ,,stručnjaku,,…