Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Neophodna korjenita i sveobuhvatna reforma penzijskog sistema

S druge strane, istaknuto je da se donosioci odluka, koje suštinski određuju opšte društveni, posebno materijalni i socijalni položaj penzionera  primarno rukovode se svojim razlozima, nažalost, nerijetko i prije svega političikim, ili nekim drugim, svejedno, samo ne onim koji bi  išli u prilig penzionerima i svim građanima Crne Gore na trajnijoj ili dugoročnijoj osnovi.

Bez korjenite i sveobuhvatne reforme penzijskog sistema, izmjena postojeće zakonske regulative i transformacije Fonda PIO, penzioneri ne mogu računati da će se na sigurnim i pravičnim osnovama njihov materijalni položaj bitno mijenjati na bolje. I dalje će se u Vladi i njenim institucijama o egzistencijalnim pitanjima najstarije populacije odlučivati ne na osnovu realnih potreba i interesa penzionera nago zavisno od interesa samih donosioca odluka.  Ovo je samo jedan od zaključaka sa nedavno održanog sastanka najodgovornijih predstavnika Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka- Pokreta penzionera i šest mjesnih udruženja iz Podgorice: Maslina, Gorice, Jedinstva, Gornje Gorice, 19.decembra i Proletera.

Na sastanku je, najprije, konstatovano da raste intersovanje za problematiku koja  je pokrenuta dosadašnjim djelovanjem i sve veći broj penzionerskih organizacijija i udruženja kao i pojedinaca pokazuju intersovanje i želju da aktivno učestvuju u rješavanju pitanja u svom interesu.

“U razmatranje tema i pitanja koja se nameću svojim značajem i aktuelnošću pošlo se od uvjerenja da snaga bilo koje društvene organizacije, udruženja i sl. nije jedino u njihovoj brojnosti već u onome za šta se koja od njih zalažu, kakvi su im programi i kojim se sredstvima, odlučnošću i istrajnošću bore za ciljeve koje postavljaju pred sobom. S tim u vezi naši ciljevi su jasni”, navode penzioneri

Složili su se da je središna tačka njihovog djelovanja penzioner sa svim svojim problemima, potrebama i očekivnjima, dakle građanin koji polaže pravo na život dostojan čovjeka.

“Pri tome imamo u vidu da se društvene i ekonomske prilike mijenjaju iz časa u čas, uslovi života takođe, danas važe određena pravila već sjutra se događa nešto drugo, promjene su najčešće sasvim neočekivane, a sve to zajedno rijetko penzionerima donosi nešto dobro. Naša iskustva govore da svi društveni subjekti koji u sferi svojih nadležnosti i interesovanja imaju penzionere i njihove potrebe i interese moraju da mijenjaju svoj odnos prema ovoj populaciji”, ističu penzioneri.

Prije svih, naglašavaju, u kategoriji odgovornih moraju biti donosioci odluka u najvišim organima vlasti u institucijama sistema, ali i u penzionerskim udruženjima i organizacijama.

“Svi skupa nijesu na novou tih obaveza niti se ponašaju u skladu sa svojim odgovornostima. To treba da se u osnovi mijenja. Nije za očekivati da će se suštinski nešto izmijeniti kao izraz dobre volje bilo koje instance u strukturi vlasti ako penzioneri ne preduzmu nešto za sebe. Kao i do sada biće da se i dalje donose odluke bez prethodne analize i stručne obrade i da se kao i do sada paušalno interveniše kao u slučaju sadašnjeg povećanja najnižih penzija sa ranijih 296 na 450 eura, a svim ostalim na osnovu usklađivanja pripalo je povećanje od svega 2,8 odsto. Da ne bi bilo nejasnoća, ocjenjujemo da je mjera zaštite standarda i zaustavljanje daljeg siromašenja penzionera sa njnižim penzijama bila humana  i neophodna i donesena je u pravi čas. Ali standard pada i ostalim penzionerima i oni trpe posljedice visoke inflacije i rasta cijena osnovnih životnih namirnica što se, očigledno, teško zaustavlja, i krajnje su  neopravdano  izuzeti od ove mjere, kao da su građani drugog reda”, navode penzioneri.

Ujedno, dodaju, ovo je bila  prilika da se ukaže da tradicionalna penzionerska organizacija koja okuplja najveći broj penzionera nije dorasla da se ovim i sličnim pitanjima bavi znalački, stručno i efikasno na način što bi analitički i argumentovano nudila rješenja za pojedine probleme.

“Umjesto toga u radu nekih od njih prisutne su brojne nepravilnosti počev od ossustva elementarne brige za penzionere pa sve do zloupotreba po raznim osnovama”, dodaje se.

S druge strane, istaknuto je da se donosioci odluka, koje suštinski određuju opšte društveni, posebno materijalni i socijalni položaj penzionera  primarno rukovode se svojim razlozima, nažalost, nerijetko i prije svega političikim, ili nekim drugim, svejedno, samo ne onim koji bi  išli u prilig penzionerima i svim građanima Crne Gore na trajnijoj ili dugoročnijoj osnovi.

“Izgleda da je mnogima je u intersu da se u svijesti penzionera održi uvjerenje da penzije zavise od države, nečije dobre volje i taj privid se stalno pothranjuje, što je pogrešno i neprihvatljivo. Znamo da su u  svakom uređenom društvu stvari  potpuno drukčije. Niti su penzije socijala niti milostinja, penzije su, ekvivalent za ulaganja tokom radnog vijeka nekadašnjih radnika, sadašnjih penzionera, samo što se u našim uslovima  godinama unazad, kao i sada, pogrešno izračunavaju na štetu penzionera”, navode penzioneri.

Sva ova kao i mnoga druga pitanja poput zdravstvene zaštite, zbrinjavanje i njega bolestnih i iznemoglih, izgradnja domova za penzionere, rješavanje stambenih potreba, unapređenje sportsko-rekreativnih aktivnosti, organizovanje raznovrsnih oblika kulturnog izražavanja i slično biće predmet našeg intenzivnog djelovanja i angažovanja.

“U tom smislu već smo pristupili izradi dokumenata kojima će se na bazi stručnih i uporednih analiza funkcionisanja penziono-invalidskog osiguranja u drugim zemljama ponuditi relevantnim državnim organima Crne Gore naš predlog reforme kojim ćemo istovremeno u potpunosti ispoštovati zahtjev penzionera u pogledu prava na život dostojan čovjeka penzionera i potencijalnu izdašnost crnogorske privrede”.

Posebna pažnja biće usmjerena na rješavanje iznosa penzija njihovo regulisanje i usklađivanje.

“Isto tako, ima opravdanih pravnih razloga da se založimo za otklanjanje i ispravku pogrešnih računskih operacija, važećih modela i formula i pogrešnu i nedosljednu primjenu zakona i propisa  na štetu penzionera u proteklom periodu. Naravno, rješenja koja ćemo ponuditi nadležnim ministarstvima i Vladi biće zasnovana na stručnim analizama i argumentima. Energično ćemo zahtijevati da se na zakonit način uredi kompletan sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, sa jedne i donese strategija socijalnih njera za penzionere kojima je intervencija države neophodna, ali ne na štetu i sa računa, Fonda PIO, s druge strane”, navode.

U tom smislu su u prethodnom periodu tražili prijem kod predsjednika Vlade Milojka Spajića, predsjednika države Jakova Milatovića i predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

“Za sada na naš zahtjev se jedino odazvala ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić. Na tim povodom upriličenom sastanku sa ministarkom razmijenili smo mišljenja i stavove po značajnim problemima sa kojima se susreću penzioneri, pri čemu je postignut visok nivo razumijevanja i saglasnost da u narednom periodu zajednički, posebno u pogledu pružanja stručne pomoći sa naše strane, tražimo rješenja. Sa čvrstim opredjeljenjem da se u naznačenom pravcu mora nastaviti, potvrdu ispravnosti  naših uvjerenja zatražićemo prvo od penzionera. Otuda smatramo da je posve prikladan put ka tom cilju organizovanje tribina penzionera ili sličnih obluka razgovora i razmjene mišljenja, tako da bi sa našim stavovima, pored penzionera bila upoznata najšira javnost Crne Gore. O prvoj tribini ćemo blagovremeno obavijestiti penzionere uz poziv da nam se pridruže”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve