Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Ukidanje Fonda PIO bilo bi kockanje sa sudbinom penzionera

Kako je kazao, ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona eura minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nisu jasno predočeni javnosti

Najava gospodina Spajića da će ukinuti doprinose ka fondu PIO, kojim se na najbolji način garantuje sigurnost i stabilnost isplate penzija, nas ozbiljno zabrinjava jer ne vidimo jasnu prihodnu stranu budžeta koja to podržava, saopštio je danas potpredsjednik Građanskog pokreta i ministar ekonomskog razvoja i turizma URA Goran Đurović.

Kako je kazao, ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona eura minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nisu jasno predočeni javnosti.

,,Ukidanje koncepta međugenerecijske solidarnosti kroz ukidanje doprinosa za penzije bio bi u ovom trenutku veliki rizik sa nesagledivim posljedicama po društvo u cijelini. Sve zemlje svijeta teže da nađu što bolji model održivosti penzionog fonda. U Danskoj i Holandiji imaju ponajbolje modele koji garantuju penzije. Mi ne sporimo da treba raditi na reformi penzionog sistema ali u pravcu da bude još sigurniji i stabilniji a ne da ga uvlacimo u zonu rizika bez jasne vizije kako dalje. Te reforme zahtijevaju vrijeme pa je najava o brzom ukidanju fonda PIO potpuno nepromisljen potez bez jasne analize”, naveo je Đurović.

Istakao je da svi konstituenti buduće vlasti moraju da znaju da svi oni ulaskom u vlast preuzimaju rizik pomenutih reformi.

,,Na kraju još jednom apelujemo da se ovakve stvari ne rade preko noći jer mogu ugroziti kako ekonomsku stabilnost države tako i održivost fonda PIO koju sada imamo”, zaključuje on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
21.06.2023-15:23 15:23

Mogli smo lako ez tvoga pametno anja bistrino barska
Koliko ljuckosti imaš pitaj bilo kojeg baranina