Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Evropa Sad 2 = OMČA SAD!

Izvjesno je da  se nalazimo na pragu nove galopirajuće inflacije ukoliko ovaj projekat bude realizovan. Suočićemo se sa ozbiljnim ekonomskim posljedicama koje će najveći uticaj imati na mnoga mikro, mala i srednja preduzeća

Piše: Tijana Lopičić

Samo demagoški populistički PES može iznositi ove i ovakve stavove obmanjujući  ekonomski manje informirane građane Crne Gore, te izigravati navodne spasioce, iako su upravo oni odgovorni za najveći dio galopirajuće inflacije, sa velikim ekonomskim posljedicama, kao produktom realizacije projekta „Evropa Sad 1“.

“Međutim, bez obzira na sve okolnosti, u momentima galopirajuće inflacije i urušavanja standarda, građanima su potrebni konkretni rezultati, započeti programom Evropa sad 1. Za takav poduhvat, neophodni su nam građani, konstruktivni partneri u Vladi, ali i podrška međunarodne zajednice. Zato ćemo i narednih dana ulagati dodatne napore da dobijemo Vladu koja će realizovati program Evropa sad 2, jednako uspješno kao i program Evropa sad 1”, zaključili su iz PES-a.

Projekt “Evropa Sad 1” bio je projekat Gorana Radosinovića namijenjen Crnoj Gori, po navodima nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, sa planom povećanja plata od 12%. Međutim, PES je povećao minimalnu platu za 80%, što je rezultiralo povećanjem rashoda  za 156 € po  radniku. Ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje, baš za nekoliko mjeseci kako je to predvidio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić,  prouzrokovalo je kolaps zdravstvenog sistema, te stvorilo ozbiljne probleme s nestašicom lijekova i potrebu za brzim rebalansom Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i nova zaduženja.

Pored toga, ovaj projekat  ozbiljno je ugrozio mikro, mala i srednja poduzeća (MSME), koji su pokretači  ekonomije. Nasilnim  povećanjem minimalne plate, BRUTO II je skočilo sa  tadašnjih 410.91 € na 567.00 €, što je rezultiralo povećanjem rashoda po radniku od oko 156 €, što iznosi približno 38%.

Sasvim je razumljivo da je ova politička manipulacija pod navodnim obećanjem ‘boljeg života’ izazvala galopirajuću inflaciju, iako je uvozna inflacija imala određeni, ali svakako manji uticaj. Ubrzo smo postali najskuplja zemlja za život u Europi, uzimajući u obzir standard našeg stanovništva.

Sve ove prati razorne ekonomske posljedice, posebno na MSME, jer je došlo do znatnog povećanja broja firmi koje su likvidirane ili su u stečajnom postupku. Takođe, svakog prvog u mjesecu, na osnovu izvještaja CBCG bilježimo povećanje broja firmi koje su u blokadi, a iznos njihovih dugovanja pojedinačno prelazi 10.000 €.

No, nezaustavlji u urušavanju privrede ‘svečano’ su nas upoznali i sa projektom „Evropa Sad 2“ čija formula postaje ‘OMČA SAD’.

Ponovno bacaju identičan, ali veoma efikasan, mamac građanima. Iako smo već bili upoznati sa suludim namjerama da ukinu doprinose za Fond PIO-a, čiji je najveći izvor financiranja upravo dolazio iz ovog izvora, iznova prave novi pritisak i na privredu.

Naime, BRUTO II  za minimalnu neto platu od 450 € iznosi  567 €. Na osnovu plana povećanja minimalne plate na 700 €  doći će do povećanja rashoda od 133 € po radniku. Iako trenutno nemamo potpuni uvid u cjelokupni obračun plate za BRUTO II, čini se izvjesnim da će neto od 700 € biti  uvećan za doprinose namijenjene Posebnom fondu i Privrednoj komori Crne Gore.

Izvjesno je da  se nalazimo na pragu nove galopirajuće inflacije ukoliko ovaj projekat bude realizovan. Suočićemo se sa ozbiljnim ekonomskim posljedicama koje će najveći uticaj imati  na mnoga mirko, mala i srednja preduzeća. Sugurnim povećanjem nezasposlenosti u privatnom sektoru, dok će brojke, kako to i do sada rade, ‘maskirati’  prekomjernim zaposljavanjem u državnom setoru. Upitne će biti i redovne isplate penzija, ali i isplate redovnih plata u privatnom sektoru. Biti ili ne biti, pitanje je sad  – rekao bi Šekspir, jer Evropa Sad 2 = OMČA SAD!

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
30.09.2023-12:16 12:16

Svaka cast. Respekt!