Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Ekspertska obmana: EK zbog kovida odobrila sedam milijardi državne pomoći za Air France

Podaci sa sajta Evropske komisije govore da je još u maju EK odobrila, upravo prema pravilima EU o državnoj pomoći, finansijsku pomoć Francuske u iznosu od sedam milijardi eura za Air France

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić, ministar finansija Milojko Spajić i predsjednik Savjeta za zaštitu od korupcije Miodrag Vujović obmanuli su crnogorsku javnost pričom da Evropska komisija ne dozvoljava državnu pomoć nacionalnim avio-kompanijama.

Podaci sa sajta Evropske komisije govore da je još u maju EK odobrila, upravo prema pravilima EU o državnoj pomoći, finansijsku pomoć Francuske u iznosu od sedam milijardi eura za Air France.

Mjere su odobrene u skladu s Privremenim okvirom državne pomoći koji je Komisija usvojila 19. marta 2020. godine, izmijenjen i dopunjen 3. aprila 2020. godine i direktno se temelji na Ugovoru o funkcionisanju Europske unije.

Izvršna potpredsjednica Margret Vestager, zadužena za politiku konkurencije, izjavila je tim povodom da je ta državna pomoć važna, ne samo zbog finanijskih, već i razloga društvene uloge avio-industrije u vremenu pandemije.

Vazduhoplovna industrija je važna u pogledu radnih mjesta i povezanosti. U kontekstu izbijanja koronavirusa, Air France je takođe igrao ključnu ulogu u repatrijaciji građana i za transport medicinske opreme. Ova francuska garancija i zajam dioničarima u iznosu od sedam milijardi eura pružiće Air France-u likvidnost koja mu je hitno potrebna da izdrži uticaj izbijanja koronavirusa. Blisko smo sarađivali s Francuskom, kao i sa mnogim drugim državama članicama, kako bismo osigurali da javna podrška za suočavanje sa trenutnom krizom može biti uspostavljena što je brže i efikasnije moguće, u skladu s pravilima EU.

Air France, kaže se u saopštenju EK, je glavna mrežna avio-kompanija koja posluje u Francuskoj. Dio je grupe Air France-KLM u kojoj Francuska država učestvuje. Sa flotom od preko 300 aviona, Air France je veoma važna kompanija za francusku ekonomiju, u smislu zapošljavanja i povezivanja za mnoge francuske regije, uključujući one u inostranstvu.

Kao rezultat nametanja ograničenja putovanja koja su uvele Francuska i mnoge države odredišta kako bi ograničile širenje koronavirusa, Air France je pretrpio značajno smanjenje svojih usluga, što je rezultiralo velikim operativnim gubicima.

Francuska je obavijestila Komisiju, prema pravilima EU o državnoj pomoći, mjeru pomoći Air Franceu u kontekstu izbijanja koronavirusa kako bi omogućila kompaniji da ublaži negativne posljedice koronavirusa. Mjera, čiji ukupni budžet iznosi sedam milijardi eura, imaće oblik: državne garancije za kredite i francuske države podređenom dioničarskom zajmu kompaniji.

Evropska komisija je zaključila je da je državna garancija u korist Air Francea France-a u skladu s uslovima iz Privremenog okvira EU.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve