Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

DRI iskazala pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Ministarstva odbrane za 2020. godinu

Radulović je ukratko prezentovao nalaze i preporuke iz Izvještaja o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. godine, koje se odnose na potrošačke jedinice iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

Član Senata Državne revizorske institucije (DRI) dr Branislav Radulović i državni revizor – načelnik u sektoru II Blažo Savković učestvovali su na 23. sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je razmatran Predlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2020. godinu sa nalazima i preporukama iz Izvještaja o reviziji Predloga zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2020. godinu, Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Ministarstva odbrane za 2020. godinu i Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godine u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

Radulović je ukratko prezentovao nalaze i preporuke iz Izvještaja o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. godine, koje se odnose na potrošačke jedinice iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

On je takođe upoznao poslanike sa ključnim nalazima i preporukama Državne revizorske institucije iz Konačanog izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Ministarstva odbrane za 2020. godinu.

DRI je iskazala pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Ministarstva odbrane za 2020. godinu i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

Senator Radulović je istakao da je revizijom konstatovan problem usklađenosti poslovanja Ministarstva sa Zakonom o državnoj imovini u dijelu evidencije imovine, procjene njene vrijednosti, kao i obračuna amortizacije pokretne i nepokretne imovine.

Revizijom ugovora o djelu obuhvaćenih uzorkom utvrđeno je, dodaje, da su ugovori zaključivani za obavljanje poslova za koje su sistematizovana radna mjesta i po tom osnovu isplaćeno je 654.000,00 eura. Pored nepravilnosti u vezi sa zaključivanjem ugovora o djelu, Radulović je istakao sistemski problem naplate i izvršenja sudskih odluka, što je u slučaju Ministarstva iznosilo 1.105.000,00 eura.

Imajući u vidu preporuku Evropske komisije iz Izvještaja Evropske komisije za 2021. godinu, Radulović je predložio Odboru da se uvede kao praksa organizovanje posebnih sjednica povodom razmatranja izvještaja o realizaciji preporuka kako bi se Odbor upoznao sa sprovedenim aktivnostima subjekata revizije na realizaciji preporuka DRI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve