Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

DRI predstavila Konačan izvjestaj revizije uspjeha ”Uspješnost sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori”

U ime DRI, sjednici su prisusvovali rukovodilac Kolegijuma, senator dr Branislav Radulović i član Kolegijuma, predsjedavajući Senatom Nikola N. Kovačević, i revizorski tim u sastavu državni revizor – načelnik, Blažo Savković i državna revizorka – rukovoditeljka odjeljenja za razvoj i vršenje revizije uspjeha, Jadranka Delibašić

DRI je na sedmoj sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, predstavila Konačan izvjestaj revizije uspjeha „Uspješnost sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori” i izvještaj Regionalne paralelne revizije učinka realizacije Cilja održivog razvoja 5 – Postizanje rodne ravnopravnosti, koja je sprovedena uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN).

U ime DRI, sjednici su prisusvovali rukovodilac Kolegijuma, senator dr Branislav Radulović i član Kolegijuma, predsjedavajući Senatom Nikola N. Kovačević, i revizorski tim u sastavu državni revizor – načelnik, Blažo Savković i državna revizorka – rukovoditeljka odjeljenja za razvoj i vršenje revizije uspjeha, Jadranka Delibašić.

Senator dr Radulović je podsjetio da je na globalnom planu, borba protiv rodne nejednakosti posebno prepoznata u Ciljevima održivog razvoja, proisteklim iz Milenijumskih razvojnih ciljeva UN i Agende 2030 – cij 5. Generalna skupština UN dodatno je naglasila ulogu koju VRI i INTOSAI mogu imati u postizanju 17 ciljeva održivog razvoja (SDG). Istakao je važnost razvojne inicijative INTOSAI (IDI) koja promoviše rodnu ravnopravnost na međunarodnom nivou kroz objavljivanje svoje rodne politike, dok podršku postizanja rodne ravnopravnosti na globalnom nivou daje UN-Women.

Podsjetio je da je Evropska komisija je u Izvještaju za 2023. godinu, Crnu Goru upozorila da je u pogledu rodne ravnopravnosti postignut ograničen napredak. Zakonodavni okvir o rodnoj ravnopravnost i dalje ima ograničen uticaj zbog nedovoljne političke volje da se ovo pitanje postavi “kao prioritet u opštim mehanizmima odgovornosti vlade”.

S tim u vezi, prisutne je upoznao da je DRI cijeneći identifikovane rizike, sprovela revizorske aktivnosti i objavila četiri izvještaja:

Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori” (mart 2023)
“Uspješnost sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori (decembar 2023)
(Regionalna) Paralelna revizija učinka “Cilja održivog razvoja 5 – Postizanje rodne ravnopravnosti” (februar 2024)
Izvještaj o realizaciji preporuka datih u izvještaju Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori” (mart 2024)
Naveo je da je na osnovu sprovedenog postupka revizije uspjeha, DRI ocijenila da su preduzeti početni koraci na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori, ali da još uvijek nijesu u dovoljnoj mjeri ostvareni ključni preduslovi za uspješno sprovodenje u praksi.

Državna revizorka – rukovoditeljka odjeljenja za razvoj i vršenje revizije uspjeha, Jadranka Delibašić, prisutne je upoznala s glavnim zaključcima revizije i datim preporukama.

Sjednici su prisustvovali predstavnici subjekata revizije, Bojan Paunović, v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i Dragana Nedić, koordinatorka u Odsjeku za budžetske procedure u Ministarstvu finansija, Denis Lukač, direktor Uprave za željeznice; Jadranka Vojinović, sekretarka Ministarstva odbrane; kapetanica Tanja Katnić, savjetnica načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore za rodna pitanja; Milica Pajović, šefica kabineta ministra javne uprave; Dubravka Radulović, samostalna savjetnica u Direktoratu za poljoprivredu; Marija Dragojević iz Sekretarijata Savjeta za konkurentnost; Anjet Lanting, savjetnica UN-a za ljudska prava;

Predsjednica Odbora Jelenka Adndrić se zahvalila DRI na kvalitetnim izvještajima i podršci koju je Odbor za rodnu ravnopravnost dobio od DRI.

Putem Zoom platforme sjednicu su pratili/e i u radu učestvovali/e predstavnici agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, koji su pohvalili konstruktivnu saradnju Odbora za rodnu ravnopravnost sa DRI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve