Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

DAMJANOVIĆ RELATIVIZUJE PRIČU O ARANŽMANU SA MMF: Da li će populistička politika dvije vlade uskoro doći na naplatu?

Zašto ministar izbjegava da potvrdi da ćemo morati da nastavimo sa zaduživanjem, što je izvjesno jer državi nedostaje milijardu eura? Prvo, jer time priznaje da su posljednje dvije Vlade vodile lošu politiku u oblasti javnih finansija. Drugo, možda i važnije od ovoga – jer aranžman sa MMF-om znači smanjenje plata i penzija, socijalnih davanja, otpuštanja u javnoj upravi...

Ministar finansija Aleksandar Damjanović uporno izbjegava da kaže ono što je neminovnost – da će morati da se sklapa aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). I dok je na početku mandata tvrdio da ga neće biti, pa da “ne bi trebalo bježati od njega” ministar danas kaže da “aranžman sa MMF-om nije opcija za ovu godinu” iako je to valjda svima jasno jer je do kraja godine ostalo svega mjesec i po dana.

“Tokom ove godine nema potrebe za tom vrstom aranžmana, nego ćemo zaključiti ovu budžetsku godinu onako kako smo planirani, kroz eventualno zaduženje dodatno, koje smo omogućili budžetom na domaćem tržištu i sa tradicionanim partnerima bankama kroz bilateralne aranžame”, kazao je Damjanović.

Ali, za godinu koja nam ubrzo stiže, ministar ne isključuje tu mogućnost pa, u svom stilu izbjegavanja teških odluka, relativizuje to pitanje. Damjanović ističe da odgovor na pitanje – da li će Crna Gora biti prinuđena da traži pomoć MMF-a u 2023. godini, zavisi od raspleta energetske krize i ostalih ekonomskih prilika u svijetu i kod nas.

Dok su prilike u svijetu loše zbog agresije Rusije na Ukrajinu, kod nas su još gore zbog dvije populističke Vlade čija dostignuća su dovela Crnu Goru na ivicu bankrota.

Zašto ministar izbjegava da potvrdi da ćemo morati da nastavimo sa zaduživanjem, što je izvjesno jer državi nedostaje milijardu eura?

Prvo, jer time priznaje da su posljednje dvije Vlade vodile lošu politiku u oblasti javnih finansija.

Drugo, možda i važnije od ovoga – jer aranžman sa MMF-om znači smanjenje plata i penzija, socijalnih davanja, otpuštanja u javnoj upravi i sve druge mjere neophodne da državu dovedu do nivoa stabilnosti. Tek onda MMF može da razmišlja o kreditnoj pomoći.

Ministar zna da do toga ne bi došlo da su on i njegov prethodnik Milojko Spajić vodili odgovornu politiku, ili da je njegova stranka SNP skupila hrabrosti u parlamentu i glasala protiv populističkog programa Evropa sad koji je uticao na propadanje javnih finansija.

L.P.Đ.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mile
15.11.2022-09:09 09:09

Daka, drešaji, Kosanović Damjanović

KLEMENTINA
15.11.2022-11:14 11:14

”Vrijeme je majstorsko rešeto” pa tako svak pokaže pravo lice.Prema tome i gore navedeni polako VIRI iz LISIČJE ČAPRE.