Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

MMF pomaže u izradi strategije upravljanja javnim dugom

Međunarodni monetarni fond (MMF) pružiće podršku Ministarstvu finansija u izradi Srednjoročne startegije upravljanja javnim dugom, u cilju kreiranja što transparentnijeg investicionog ambijenta Crne Gore, dogovoreno je na sastanku njihovih predstavnika u Vašingtonu.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da se resorni ministar Novica Vuković, u okviru proljećnih sastanaka u Vašingtonu, sastao sa zamjenikom šefa Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a (MCM), Thordurom Jonassonom, kao i ekspertom za finansijski sektor Samerom Y. Saabom.

Učesnici sastanka saopštili su da su zadovoljni saradnjom u oblasti upravljanja javnim dugom i aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu.

„Razgovaralo se i o budućoj saradnji i aktivnostima koje je potrebno sprovesti po pitanju izrade nove Strategije upravljanja javnim dugom, koja će biti bazirana na Fiskalnoj strategiji čija je izrada u toku“, navedeno je u saopštenju.

U skladu sa tim, predloženo je da MMF pruži podršku Ministarstvu finansija u izradi Srednjoročne startegije upravljanja javnim dugom, sve u cilju kreiranja što transparentnijeg investicionog ambijenta Crne Gore.

Iz Ministarstva su kazali da su predstavnici MCM-a posebno podržali kadrovsko jačanje Direktorata za javni dug tog Vladinog resora, u cilju stvaranja preduslova za unapređenje politike upravljanja javnim dugom i pripreme strateških dokumenata iz te oblasti.

Vuković se u Vašingtonu sastao i sa zamjenicom direktora Sektora za fiskalne poslove Međunarodnog monetarnog fonda (FAD), Erom Danla-Norris, sa kojom je razgovarao o jačanju mehanizma nadzora nad radom državnih preduzeća.

Oni su, kako je saopšteno, dogovorili dalju saradnju u oblasti poreske politike i kontrole primjene poreskih propisa, a tom prilikom posebno je istaknut značaj unapređenja procesa upravljanja javnim investicijama, uključujući njihov uticaj na klimatske promjene i životnu sredinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve