Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović o izazovima za narednu godinu: Ide se prema aranžmanu sa Svjetskom bankom, partner i MMF

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, govoreći o stanju u državnoj kasi i javnim preduzećima, mogućim adresama za zaduživanje odobreno rebalansom i prognozama da Crnu Goru čeka grčki scenario kao posljedica previsoke javne potrošnje, izazvane povećanjem minimalne plate, navodi da je limit 350 miliona eura ali da to ne znači da će sva sredstva biti neophodna

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, govoreći o stanju u državnoj kasi i javnim preduzećima, mogućim adresama za zaduživanje odobreno rebalansom i prognozama da Crnu Goru čeka grčki scenario kao posljedica previsoke javne potrošnje, izazvane povećanjem minimalne plate, navodi da je limit 350 miliona eura ali da to ne znači da će sva sredstva biti neophodna.

“Prag zaduženja biće manji nego što je limit koji je odobren”, objašnjava Damjanović. Navodi da je ozbiljan izazov spremiti budžet za narednu godinu.

Damjanović kaže da su razgovarali sa domaćim bankama.

“Mi smo saopštili naše potrebe i očekivanja, dobili smo određene impute, mislim da idemo prema sklapanju finansijske konstrukcije. Uključujući domaće banke i naše partnerske banke mislim da neće biti problem da obezbijedimo novac”, kaže Damjanović.

Povećanje minimalne zarade je marginalno uticao na povećanje inflacije, kaže Damjanović.

“Sa kim smo razgovarali u vezi izazova koji nas očekuju naredne godine, partneri su prije svega oni koji imaju međunarodni kredibilitet, a to su MMF i Svjetska banka. Sa Svjetskom bankom se ide prema aranžmanu, razgovaraćemo sa globalnim partnerskim bankama i naravno ostajemo skloni partnerskom odnosu sa domaćim bankama”, navodi Damjanović.

Na pitanje šta bi značio ulazak u priču sa MMF-om Damjanović navodi da su “stečena prava građana stečena prava i njih ćemo sačuvati”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mile
03.11.2022-09:21 09:21

Daka, Drešaji, Ivanovi, cigarete, šleperi, slobodan zona…Odgovori damjanoviću