Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora: Jaja poskupljuju 25 odsto

Saopštili su da su skoro svi inputi koji se koriste u proizvodnji pod direktnim uticajem talasa poskupljenja na globalnom nivou

Udruženja proizvođača konzumnih jaja Crne Gore saopštilo je da će povećati cijene svojih proizvoda 25 odsto. Prosječna cijena deset jaja do sad se kretala od 1,40 do 1,80 eura, a domaćih preko dva eura.

Saopštili su da su skoro svi inputi koji se koriste u proizvodnji pod direktnim uticajem talasa poskupljenja na globalnom nivou.

“Cijena stočne hrane koja je osnovni input je povećana za oko 50 odsto u poslednjih šest mjeseci, cijena ambalaže je povećana za 60 odsto, gorivo i ostali energenti za 30 odsto, transport 40 odsto. Osim tržišnog povećanja cijena suočeni smo i sa nestašicom navedenih inputa, pa smo prinuđeni da tražimo i druga tržišta koja su udaljenija što dodatno povećava cijenu. Uzimajući u obzir navedena poskupljenja koja ponderisano iznose više od 40 odsto u proizvodnji kao i činjenicu da su proizvođači obezbijedili određene zalihe inputa, primorani smo da povećamo cijenu konzumnih jaja”, navodi se u saopštenju.

Ovo poskupljenje, kako su pojasnili, pokriće njihove sadašnje troškove i obezbijediti kontinuiranu proizvodnju i osigurati da snabdijevanje građana njihovim proizvodom bude stabilno u narednom periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve